Gemeente Rotterdam

Stadstoezicht overweegt ook fietssurveillance in andere wijken

Fietsteam van Stadstoezicht nu goed herkenbaar

Na twee maanden proefdraaien is het fietsteam van de dienst Stadstoezicht afgelopen vrijdag in het Oude Westen officieel van start gegaan. In aanwezigheid van politie, Stadsmarinier, deelgemeente Delfshaven en de directie van Stadstoezicht werd het fietsteam in hun nieuwe kledij met applaus ontvangen. De fietsers van Stadstoezicht zijn nu goed herkenbaar in hun knalgele shirts en jacks. Stadstoezicht is er van overtuigd dat het fietsteam een prima bijdrage levert aan de veiligheid in de wijk
.

Surveilleren op de fiets

Het surveilleren te voet zal altijd nodig blijven, het inzetten van de fiets is aanvullend daarop. De fietsers zijn nu vooral actief in de driehoek West-Kruiskade, s-Gravendijkwal en Nieuwe Binnenweg. Zij letten vooral op drugsoverlast, vervuiling (huisvuil) en afwijkend gedrag. Overlastgevers welke aan de aandacht van de surveillerende interventiemedewerkers van Stadstoezicht proberen te ontsnappen hebben weinig kans. Het fietsteam controleert namelijk steeds in een hoog tempo de verschillende hot spots in de wijk. De surveillance op de fiets heeft duidelijk een toegevoegde waarde.

Herkenbaar en verrassend
In de afgelopen twee maanden is gebleken dat de herkenbaarheid van de surveillerende interventiemedewerkers heel goed is, Met de nieuwe opvallende gele shirts en de fietshelmen zal dat vanaf nu nog beter worden. Een bijkomend voordeel van de fiets is de vrijwel geruisloze benadering waardoor het verrassingeffect groot is.

Meer contact met bewoners

De bewoners van de wijk hebben ook eerder contact met de mensen van het fietsteam. Niet alleen omdat zij heel herkenbaar zijn maar ook omdat zij vaker in dezelfde straten surveilleren. Bewoners kunnen de mensen van Stadstoezicht altijd aanspreken en dus ook het fietsteam. Informatie van de mensen uit de wijk is onmisbaar en zeer belangrijk voor de surveillance en de beoordeling van bepaalde situaties.

Samenwerking met politie
Niet alleen op het gebied van voorlichting en training wordt samengewerkt met de politie. Ook wordt intensief samengewerkt waar het gaat om drugsoverlast. Omdat het fietsteam een directe verbinding heeft met de meldkamer, kan informatie sneller worden doorgegeven en waarnodig assistentie verleend worden.

Meer fietsteams

Stadstoezicht overweegt om meer fietsteams in te gaan zetten. De ervaring met het fietsteam in het Oude Westen speelt daarbij vanzelfsprekend een belangrijke rol.

Verwacht wordt dat Stadstoezicht binnenkort zal beslissen of de fietssurveillance ook in andere wijken zal worden ingevoerd

Bron: Communicatie Stadstoezicht, 30-06-2008