Ingezonden persbericht


Amersfoort, 30 juni 2008

Reactie Stichting Heiligenbergerbeekdal op "Amersfoort krijgt sprankelend stadspark."

Hierbij reageren wij op het persbericht(nr 142) van de gemeente van 25 juni waarin aangegeven wordt dat Amersfoort een sprankelend park krijgt.

Naar aanleiding van het consultatietraject Park Randenbroek en omgeving herkennen wij als deelnemers deze uitspraak in zijn geheel niet. Meer dan negentig procent van de deelnemers aan de consultatie ziet een nagenoeg geheel onbebouwd beekdal voor zich. Voordat de Raad zich hier over heeft kunnen uitspreken, verwijst het College deze varianten al naar de prullenbak.

Wat volgens de gemeente alleen haalbaar is, is een grote bouwput van minstens 360 woningen. Er verrijzen op een dergelijk klein stukje grond compleet nieuwe woonwijken. Het gebied raakt daardoor weer versnipperd. En dat wil de gemeente ook weer niet.

Op deze wijze geef je geen positieve duurzame impuls aan de aanliggende wijken en het stadshart, waar veel te weinig groen is.

Voldoende groene ruimte in de stad zorgt voor een gezonde opgroei-, woon- en werkomgeving, dat zich op termijn dubbel en dwars terugverdient. Onder groene ruimte verstaan wij ruimte en niet plantsoenen en perken tussen de woontorens of huizen in.

Het beekdal herbergt sportverenigingen met 2300 leden. Het beekdal heeft als park een verzorgingsgebied van 30.000 inwoners. De skeelerbaan kan beter ingepast worden bij de kunstijsbaan in Vathorst. Dat biedt veel synergievoordelen qua bereikbaarheid en exploitatie.

De stichting heeft met een team van onafhankelijke planeconomen berekend dat er behalve aan de Zwarte Weg helemaal niet gebouwd hoeft te worden in het beekdal. Er mag daar zelfs niet gebouwd worden want dan houdt de gemeente aan deze grondexploitatie geld over en dat is weer in strijd met de afspraken van de budgettaire neutraliteit.

Met vriendelijke groeten

Stichting Heiligenbergerbeekdal

E.H.M. Vosters, secretaris 06-22730488
Amersfoort, 30 juni 2008