Gemeente Roermond

Cuypers verkozen tot icoon Limburgse geschiedenis

Cuypers in zijn werkplaats Limburgse luisteraars van Plein 5 verkiezen Cuypers boven mijnbouw, carnaval en dialect

Net nu in Roermond het Cuypersjaar is afgesloten met een grandioze Cuypersmusical en het Cuypershuis in de steigers staat, is de in Roermond geboren en getogen architect/ontwerper verkozen tot belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

In het NCRV radioprogramma Plein 5 werd Cuypers uitverkoren als onderdeel van de Canon der provinciën: een lijst met onderwerpen die niet mogen ontbreken in de geschiedenisles op de Nederlandse school. Vrijdag 4 juli aanstaande licht Cuypers-specialist Bernadette van Hellenberg Hubar (adviesbureau Res nova) in de uitzending van Plein 5 toe waarom Cuypers van onschatbare waarde is voor de Limburgse geschiedenis. De uitzending vindt live plaats vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem op vrijdag 4 juli tussen 14.00 en 16.00 uur op radio 5 (AM 747).

Canon van Nederland
In 2006 presenteerde de Commissie van Oostrom de Canon van Nederland. In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte een groep historici een lijst van vijftig onderwerpen, die chronologisch een samenvatting geeft van de Geschiedenis van Nederland. Onderwerpen die niet zouden mogen ontbreken in de geschiedenisles op een Nederlandse school.

Canon der provinciën
Het radioprogramma Plein 5 van de NCRV maakte samen met haar publiek een eigen Canon der provinciën, van kwesties die belangrijk zijn in de Nederlandse geschiedenis. Welke persoon, welke veldslag, welke uitvinding is zó belangrijk geweest in de geschiedenis dat hij niet mag ontbreken? Luisteraars konden per provincie bepalen door hun stem uit te brengen. Elke week deed Plein 5 een andere provincie aan en werden vier ambassadeurs gehoord die een vurig pleidooi hielden voor een historisch feit. Samen vormen deze een originele tijdsbalk van Nederland.

Cuypershuis
Anno 2008 kan Cuypers weer een belangrijke economische impuls aan de stad geven. Het belang van zijn historisch erfgoed staat volop in de aandacht en speelt een rol van betekenis voor het toerisme. Bovendien krijgt Roermond een Cuypershuis! Na restauratie en verbouwing van het huidige Stedelijk Museum Roermond ontstaat een pand waarin Pierre Cuypers de aandacht krijgt die hij en zijn werk verdienen. Cuypers werkplaatsen komen daarbij opnieuw tot leven. Het Cuypershuis is een museum dat voldoet aan de eigentijdse maatstaven voor een leerzaam en plezierig museum vol nieuw elan.


* Schets van het toekomstige Cuypershuis Zie het origineel

Publicatiedatum: 27-06-2008 Bijgewerkt: 30-06-2008