Spaarrekeningen vergelijken populairder dan ooit

30/06/2008 09:02

Independer

De belangstelling voor spaarrekeningen en deposito's is ongekend groot. De onzekerheid op de aandelenbeurzen zorgt ervoor dat consumenten momenteel liever sparen dan beleggen.

Op Independer.nl is deze belangstelling goed merkbaar. Momenteel krijgt het siteonderdeel 'Spaarrekening en Deposito' meer dan 70.000 bezoeken per maand. In de eerste jaren na de introductie van deze productvergelijking (in februari 2000) waren dat er zo'n 20.000 per maand. De belangstelling voor het vergelijken van spaarrekeningen en deposito's is sinds 2007 aanzienlijk gestegen.

Door de toetreding van buitenlandse banken op de Nederlandse markt kan de consument uit steeds meer aanbieders kiezen. In de periode 2000-2003 betraden banken als Demir Halk Bank, Garantibank, Yapi Kredi Bank en The Amsterdam Trade Bank de markt met hoge rentes en (veelal) weinig beperkende voorwaarden. Gevestigde aanbieders reageerden daarop met internetspaarrekeningen, maar die ontwikkeling is inmiddels gestopt. Momenteel zijn het weer nieuwe buitenlandse aanbieders die Nederlandse klanten met hoge rentes lokken. Banken als Anadolu Bank, Credit Europe Bank en IceSave bieden rentes van zo'n 5% (zonder beperkende voorwaarden). Nederlandse banken komen niet verder dan 4,5% mèt beperkende voorwaarden.

De hoogte van de rente telt het zwaarst, maar is zeker niet de enige factor waarop de consument een spaarrekening kiest. Na de hoogte van de rente zijn de eventuele opnamekosten van belang, gevolgd door andere beperkende voorwaarden als een minimum saldo of periodiek bijstorten. De klantopinie en de communicatiekanalen die een bank biedt zijn het minst belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.nl in samenwerking met marktonderzoeksbureau SKIM onder 300 gebruikers van de website www.independer.nl.

De groeiende belangstelling voor het vergelijken van spaarrekeningen en deposito's was reden voor Independer.nl om de vergelijking te verbeteren. Omdat de consument niet alleen naar de hoogste rente kijkt, worden voortaan ook de beperkende voorwaarden meegewogen bij het bepalen van de 'Beste Keuze' bij spaarrekeningen en deposito's van Independer.nl.





http://www.independer.nl