Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek TNS NIPO naar rookgewoonten jeugd
72% jongeren vindt rookvrije horeca een goede zaak

Den Haag, 30 juni 2008 - Bijna driekwart (72%) van de 10 t/m 19-jarige jongeren vindt het een goede zaak dat er vanaf 1 juli niet meer gerookt mag worden in Nederlandse restaurants, discotheken, bars en cafés. Slechts 12% vindt het slecht dat de horeca rookvrij wordt. Veel jongeren denken dat meeroken schadelijk is. Van alle jongeren die wel eens in een bar komen, zegt de meerderheid wel eens last te hebben van tabaksrook. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van STIVORO waarin rookgedrag onder jongeren wordt onderzocht. In totaal heeft TNS NIPO 4.600 jongeren in de leeftijd van 10 t/m 19 jaar ondervraagd.

Volgens Lies van Gennip, directeur van STIVORO, maken de onderzoekscijfers duidelijk dat de meeste jongeren een rookvrije omgeving belangrijk vinden. "Roken in de horeca is straks niet meer de norm. Roken wordt daar niet langer in verband gebracht met gezelligheid en vrije tijd. Dit kan een bijdrage leveren aan het verder terugdringen van het aantal jeugdige rokers. Dit effect kan wellicht nog versterkt worden via onze campagne 'In iedere roker zit een stopper' die we samen voeren met KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en Astma Fonds."

Nauwelijks leeftijdscontrole bij het kopen van tabak Het onderzoek laat volgens STIVORO enkele positieve ontwikkelingen zien, maar er zijn ook nog wel de nodige, zorgwekkende, aandachtspunten. Leeftijdscontrole is er één van. Zo zegt 72% van alle jongeren die wel eens tabak kopen dat er (bijna) nooit naar hun leeftijd wordt gevraagd. Van de jongeren onder de 16 jaar, aan wie geen tabak mag worden verkocht, zegt 62% dat er (bijna) nooit naar hun leeftijd wordt gevraagd.

Niet rokende jongeren geven vaker een hoger cijfer aan hun leven Het lijkt er, gezien de onderzoekscijfers, op dat jongeren die minder vaak roken beter in hun vel zitten en beter presteren Schoolgaande jongeren die nooit hebben gerookt (28%) vinden hun schoolprestaties vaker een beetje beter dan die van hun klasgenoten. Rokende jongeren vinden dat juist minder vaak (18%).

Jongeren die nooit hebben gerookt geven vaker een cijfer tussen de zeven en de tien voor hun leven (94%). Rokende jongeren geven juist minder vaak zo'n hoog cijfer dan gemiddeld (82%).

///


Noot voor de redactie,