Mooie resultaten voor Unicef Nederland in 2007

30 juni 2008, Den Haag - Vandaag publiceert Unicef Nederland haar jaarcijfers over 2007. Het afgelopen jaar was voor de Nederlandse afdeling van de VN-kinderrechtenorganisatie een jaar met twee gezichten. Naast een succesvol jaar voor leden- en fondsenwerving, was 2007 een jaar waarin een veranderingsproces meer dan gewone inzet vroeg van de medewerkers én de organisatie. Unicef Nederland sluit het jaar echter af met goede resultaten.

Per saldo kreeg Unicef Nederland er het afgelopen jaar 30.500 leden bij. Het totale ledental nam daarmee toe tot 273.500. De inkomsten uit eigen fondsenwerving namen toe met 5,5 procent en stegen naar EUR 42,6 miljoen. In totaal heeft de organisatie in 2007 EUR 66,- miljoen geworven, waarvan EUR 56,3 miljoen (85 procent) werd besteed aan Unicef's werk voor kinderen wereldwijd. De hoogste donatie was ook dit jaar weer afkomstig van de Nationale Postcode Loterij, die in totaal EUR 15,4 miljoen bijdroeg aan het werk van Unicef.

Bestedingen en kosten
Van de bestede EUR 56,3 miljoen ging EUR 49,9 miljoen naar circa 155 ontwikkelingslanden voor Unicef's hulpprogramma's op het gebied van onderwijs, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, voeding en bescherming van kinderen tegen geweld en uitbuiting. Ten opzichte van 2006 is dit een lichte daling van bijna 2 procent (2006: EUR 50,8 miljoen). EUR 6,4 miljoen werd besteed aan de andere primaire doelstelling van de organisatie: voorlichting, pleitbezorging en onderwijsactiviteiten rondom kinderrechten in Nederland.

De kosten voor eigen fondsenwerving worden uitgedrukt in een percentage van de opbrengsten uit eigen fondsenwerving. Conform de norm van het Centraal Bureau Fondsenwerving is dit percentage maximaal 25 procent. In 2007 heeft Unicef Nederland de berekening van het kostenpercentage aangepast ten opzichte van de voorgaande jaren. De nieuwe berekening geeft een reëler beeld van de kosten en komt uit op 21 procent (2006: 20,6 procent, volgens dezelfde berekening).

De interne organisatie
De interne organisatie stond in 2007 in het teken van een transitieproces om de organisatie te versterken en beter te laten aansluiten bij de ambitieuze doelstelling voor de komende jaren. Unicef Nederland wil een directe en aantoonbare bijdrage leveren aan het werk van Unicef voor kinderen én een nog grotere autoriteit worden op het gebied van kinderrechten. Het verder professionaliseren van de interne processen en de daarmee gepaarde veranderingen hebben het afgelopen jaar veel gevraagd van de medewerkers en de organisatie. Het proces leidde tot een beleidsplan voor de periode 2007-2010 en de opzet voor een nieuwe organisatiestructuur. Hiermee is Unicef Nederland klaar voor een nieuwe sprong voorwaarts in 2008.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Ook lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.


* * * *