DEALMAKERS VOORSPELLEN TOENAME IN M&A ACTIVITEITEN IN DE KOMENDE 12 MAANDEN

TOEPASSING VAN VIRTUELE DATAROOMS IN EUROPA NEEMT JAARLIJKS MET 100% TOE

De meerderheid (63%) van de bestuurders in het Nederlandse bedrijfsleven en de advieswereld verwacht in de aankomende twaalf maanden een toename van de Europese M&A activiteiten, gefinancierd uit eigen middelen. Dit blijkt uit een onderzoek van Merrill DataSite, de grootste wereldwijde provider van Virtuele Datarooms (VDR s)1. 16% verwacht dat de M&A activiteiten gelijk blijven en 21% denkt ze in de aankomende maanden zullen afnemen.

Deze optimistische outlook voor de M&A markt volgt op een 11% afname in het in het aantal afgeronde Europese M&A transacties in de afgelopen twaalf maanden tot juni 2008, vergeleken met het jaar daaraan voorafgaand2.

Volgens de Nederlandse respondenten zullen vriendelijke overnames zullen in de aankomende 12 maanden het meest voorkomen, gevolgd door onderhandse plaatsingen, leveraged buyouts, vijandelijke overnames en fusies. Meer dan tweederde van de respondenten (71%) verwacht dat er in de Industriesector de meeste M&A activiteiten zullen plaatsvinden, gevolgd door de sectoren Consumenten (61%), IT Dienstverlening (55%) en Overige Dienstverlening (53%).

Ondanks de positieve verwachtingen ten aanzien van de M&A activiteiten, verwachten de respondenten dat één vijfde van het aantal transacties niet doorgaat wegens due diligence problemen. Niet verrassend is dat meer dan driekwart (82%) van mening is dat het door de kredietcrisis langer duurt voordat een due diligence is afgerond en dat hieraan meer analyses ten grondslag liggen. Bijna de helft (47%) van de respondenten heeft een daling in het aantal geïnteresseerde partijen waargenomen en ongeveer een kwart (24%) is van mening dat de snelheid van het transactieproces aan belang heeft gewonnen gezien de snel veranderde marktomstandigheden.

Over Virtuele Datarooms (VDR s)

VDR s zijn de online versie van de traditionele fysieke dataroom en worden in toenemende mate ingezet voor de uitvoering van een due diligence onderzoek. Dit vanwege de voordelen die VDR s bieden: ze zijn kosteneffectief, snel, gebruikersvriendelijk, veilig en controleerbaar

In Amerika worden Virtuele Datarooms in 60% van de due diligence onderzoeken die tijdens transacties plaatsvinden, toegepast en in het Verenigd Koninkrijk en Europa worden VDR s ook steeds populairder. Geschat wordt dat in Europa op dit moment in 30-40% van de transacties VDR s worden toegepast, maar de totale inzet van Virtuele Datarooms neemt 100% per jaar toe. In Europa richt Merrill DataSite zich met haar activiteiten op het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de regio Noord-Europa. Merrill DataSite heeft kantoren in Londen, Parijs, Frankfurt en Stockholm. In Nederland werkt Merrill DataSite nauw samen met DataroomServices.

Jeroen Kruithof, directeur bij DataroomServices: Uit ons onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlandse respondenten Virtuele Dataroom toepassingen tijdens het due diligence onderzoek zouden overwegen wanneer zij een verkooptransactie begeleiden. Ongeveer één derde is van mening dat het gebruik van VDR s de kans op een succesvolle transactie vergroot. Tegelijkertijd denken wij dat, mede dankzij de verwachte verbetering van de markt in het komende jaar en ons vermogen om de kosten laag te houden en de duur van transacties in te korten, de toepassing van VDR s aan populariteit zal winnen.


- einde -


1 Onderzoek uitgevoerd door mergermarket in april 2008 onder beslissingsnemers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland uit de financiële, juridische, corporate en private equity wereld.


2 mergermarket gegevens.

Claire Schreiner - Citigate First Financial

Tel: +31 (0)20 575 4010 /+31 (0) 6 29597744

Mail: Claire.schreiner@citigateff.nl

Jeroen Kruithof - DataroomServices

Tel: +31 (0)20 305 3810/+31 (0)6 42124018

Mail: jeroen@dataroomservices.nl

Over Merrill DataSite(TM)

Merrill DataSite is wereldwijd marktleider op het gebied van turnkey virtuele dataroom (VDR) oplossingen. De onderneming combineert de nieuwste technologie met de hoogste mate van beveiliging, zowel technisch als operationeel, en beschikt over een toegewijd team van professionals.

Merrill DataSite heeft VDR toepassingen voor duizenden klanten en miljoenen bezoekers verzorgd, met een vertegenwoordigde vermogenswaarde van miljarden ponden. VDR s kunnen worden ingezet gedurende elke transactie waar tevens due diligence onderzoek plaatsvindt, zoals M&A transacties, IPO s of secondary offerings, REIT s, leningen of financieringsfaciliteiten en faillissementen

Merrill DataSite is onderdeel van Merrill Corporation wat is opgericht in 1968 en een hoofdkantoor heeft in St. Paul, Minnesota. De internationale activiteiten hebben een hoofdkantoor in Londen, en Europese kantoren in onder andere Frankfurt en Parijs.