Persbericht

30 juni, 2008

Enterprise Library Extensies nu wereldwijd beschikbaar

~ Avanade zorgt voor verbinding tussen Web Service Software Factory en Enterprise Library ~

Avanade, het internationale consultancybureau voor IT-oplossingen dat gebruik maakt van het Microsoft-platform, heeft met Enterprise Library belangrijke nieuwe bouwstenen ontwikkeld voor professionele enterprise-applicaties. Op dit moment bouwt Microsoft EntLib verder uit. De Microsoft Web Service Software Factory, ook wel bekend als Service Factory of WSSF, is een andere bouwsteen die webservice-lagen genereert. Beide zijn veelgebruikte bouwstenen bij de ontwikkeling van enterprise-applicaties. Dit blijkt onder andere uit meer dan een miljoen downloads voor Enterprise Library en ruim veertigduizend downloads voor WSSF. Avanade heeft nu een applicatieverbinding ontwikkeld tussen WSSF en Enterprise Library.

Het blijkt dat naast de logica van een webservice-laag er vaak allerlei zogenoemde cross cutting concerns als logging, validatie, performance counters en security in service georiënteerde enterprise-applicaties toegevoegd moeten worden. Avanade, dat zich volledig richt op het Microsoft-platform, heeft daarom applicatieblokken ontwikkeld die ervoor zorgen dat er minder programmeerwerk nodig is voor deze cross cutting concerns. Voor verschillende cross cutting concerns is het tegenwoordig in EntLib mogelijk om het gedrag te configureren met de applicatieblokken. Een recente toevoeging aan EntLib is het Policy Injection Application Block (PIAB). Dit blok maakt het mogelijk om zelfs de enkele coderegels, die nodig zijn om EntLib aan te roepen, weg te laten.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van webservices is het noodzakelijk dat er uitvoerig over cross cutting concerns wordt nagedacht. De cross cuttings concerns kunnen bijvoorbeeld eenvoudig afgehandeld worden door gebruik te maken van de applicatieblokken van Enterprise Library. Daarom is het een logische stap om Web Service Software Factory en EntLib met elkaar te koppelen. Avanade heeft nu een extensie uitgebracht voor WSSF die er voor zorgt dat het eenvoudig integreert met Enterprise Library. Zo kunnen bedrijven snel webservices bouwen met WSSF en daarop cross cutting concerns afhandelen met EntLib, zonder dat deze geprogrammeerd moeten worden. Avanade heeft de extensie, genaamd EntLib Extensions to WSSF, als open source-project uitgebracht op CodePlex.

Het wordt tijd dat de IT-industrie zichzelf automatiseert , zegt Edwin Jongsma, capability director solutions development bij Avanade Nederland. Wij doen samen met een aantal universiteiten onderzoek naar moderne ontwikkeltechnieken. Eén van de resultaten daarvan is de extensiemodule. Deze module is een mooi voorbeeld van het uit handen nemen van basale taken voor programmeurs. Ik verwacht dat deze ontwikkeling in de toekomst steeds meer gaat opleveren.

(397 woorden)