Arcadis NV

Amersfoort, 30 juni 2008

Station Bijlmer wint prestigieuze Britse architectuurprijs

Het station Amsterdam Bijlmer ArenA in stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft de prestigieuze Britse architectuurprijs RIBA European Award gewonnen. Het station is een gezamenlijk ontwerp van het Londonse Grimshaw en advies- en ingenieursbureau ARCADIS. RIBA staat voor Royal Institute of British Architects, de Britse branchevereniging van architecten. In april won het station al de Nederlandse BNA architectuurprijs `Gebouw van het Jaar 2008'.

De RIBA European Award werd overhandigd aan architect Neven Sidor van Grimshaw. De prijs gaat naar het station Amsterdam Bijlmer Arena vanwege het excellente architectonische ontwerp in samenhang met de stedenbouwkundige inpassing in de omgeving. Zowel de ontwerpers van ARCADIS als de opdrachtgevers ProRail en de gemeente Amsterdam zijn buitengewoon verheugd over het feit dat het station weer een belangrijke architectuurprijs in de wacht heeft gesleept.

Hare Koninklijke Hoogheid Kroonprinses Máxima opende het station Amsterdam Bijlmer ArenA op 17 november 2007. Ruim tien jaar daarvoor begonnen de ontwerpwerkzaamheden. De architecten Jan van Belkum van ARCADIS en Neven Sidor van Grimshaw creëerden in gezamenlijkheid met de technische ingenieurs van ARCADIS dit bijzondere stationsgebouw. Het station werd samen met aannemer Besix Nederland en Buyck Steel Construction gebouwd. Het station verwerkt tot 60.000 reizigers per dag, met pieken van 25.000 reizigers in anderhalf uur bij grote evenementen.

ARCADIS is een internationale onderneming die ontwerpen, projectmanagement, adviezen en ingenieursdiensten levert op het gebied van infrastructuur, milieu en gebouwen. Meer dan 13.500 mensen realiseren samen een concernomzet van EUR 1,5 miljard. ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor, beheert 386 stations, zorgt voor capaciteit op het spoor, leidt het treinverkeer in goede banen en bouwt nieuwe spoorlijnen en nieuwe stations. Het nieuwe station is de entree naar het tweede uitgaanshart van Amsterdam. Duizenden forensen starten en eindigen hun werkdag in deze "kathedraal van de Bijlmer".

Contactgegevens: