Productschap Vis


30 juni 2008

VISSERIJONDERZOEKERS CONCLUDEREN:
SCHOLBESTAND HELEMAAL GEZOND

Rijswijk, Goed nieuws uit zee: Er blijkt meer schol in de Noordzee dan de visserijbiologen aanvankelijk dachten. Vissers zien deze trend al veel langer. De afgelopen jaren mocht er steeds minder worden gevist op schol, omdat het bestand sterk afnam. De voor Nederland zo belangrijke vissoort schol bevindt zich nu weer op een duurzaam niveau. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde vangstadviezen die als uitgangspunt dienen voor het vaststellen van de visquota door de Europese visserijministers.

De beoordeling van de internationale visserijonderzoekers over de hoeveelheid schol in zee is in positieve zin bijgesteld en biedt gunstige verwachtingen voor de vangstmogelijkheden van de Nederlandse platvisvloot.

Snelle actie van de minister van LNV is nu wel vereist om de platvisvloot de crisis vanwege de huidige hoge brandstofprijzen te kunnen laten overleven, aldus Jan Odink, voorzitter van het Productschap Vis. Anders is er straks voldoende vis aanwezig, maar hebben we aan het einde van het jaar geen vloot meer. Op dit moment vaart 90% van de grote boomkorvloot al economisch onverantwoord naar zee omdat ze de hoge brandstofkosten niet meer kunnen dekken .

Met deze uitkomsten zijn de basis voorwaarden aanwezig om duurzaam te kunnen vissen of omschakeling naar meer duurzame visserij mogelijk te maken. Voor de Nederlandse Noordzeevisserijsector zijn tong en schol de belangrijkste vissoorten. Maar liefst 74 procent van de totale vangsthoeveelheid van Noordzeetong in de Europese Unie gaat naar de Nederlandse platvissector. Voor Noordzeeschol is dat 37 procent. Een groot deel van het overige Europese scholquotum is bovendien ook in handen van Nederlandse bedrijven.

De vissers kijken nu al verwachtingsvol naar de NGOs die de VISwijzer uitgeven. Een herdruk lijkt gewenst nu de schol helemaal uit de gevarenzone is. De natuurorganisaties Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds zouden de schol nu uit die rode kolom moeten halen, aldus Odink.

Concreet bevinden het bestand en de visserijdruk van Noordzeeschol zich op een duurzaam niveau. De visserijdruk is maar liefst 35% lager dan de visserijonderzoekers als veilige grens hebben gesteld. Er zit maar liefst 265.000 ton schol in de Noordzee, terwijl het veilige niveau bepaald is op 230.000 ton. Ook de platvissoort tong in de Noordzee neemt toe. Dit bestand zat vorig jaar nog in de gevarenzone, maar is nu gegroeid tot net onder het veilige niveau. Tong kenmerkt zich door jaarlijkse sterke schommelingen in de aanwas van jonge vis.

Het adviescomité ACOM van ICES, de internationale organisatie die het visserijonderzoek in de Noord-Atlantische wateren coördineert, maakte de nieuwe vangstadviezen voor 2009 voor de Europese vissers vandaag bekend.