Gemeente Elburg


Besluitenlijst van de raadsvergadering van 30 juni 2008 (voortgezet op 2 juli 2008)


1. De raad heeft de legesverordening gewijzigd. Het betreft wijzigingen die voortvloeien uit de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening.

2. De raad is akkoord gegaan met een gewijzigde opzet van de meerjarenprogrammabegroting.
3. De raad is akkoord gegaan met de programmabegroting GGD Gelre-IJssel.
4. De raad heeft ingestemd met de wijziging van het vergaderreglement van de raad. De wijzigingen behelst een gedetailleerdere regelgeving over het presidium en over het omgaan met vertrouwelij- ke stukken.

5. De raad heeft de externe leden van de rekenkamercommissie opnieuw benoemd voor een periode van vier jaar.

6. De raad heeft ingestemd met een verhoging van de vergadervergoeding van de externe leden van de rekenkamercommissie. Algemeen Belang heeft tegengestemd.
7. De raad heeft de jaarverslagen van de welstands- en monumentencommissie vastgesteld.
8. De raad heeft een voorbereidingsbesluit genomen voor de inbreidingslocaties Burgemeester Folk- erts, Wildemaet, Omloop Zuid en Omloop Noord.
9. De raad is akkoord gegaan met het afwijken van de termijnen zoals genoemd in de subsidieveror- dening voor de jaren 2007 en 2008. De PvdA en VVD hebben tegen gestemd.
10. De raad heeft niet ingestemd met het gedeeltelijk buitenwerking stellen van de verordeningen op de lijkbezorgingsrechten en de hondenbelasting voor de jaren 2007 en 2008. Een minderheid van AB, SGP en CU waren wel voor buitenwerking stellen.
11. De raad heeft niet ingestemd met het op voorhand goed keuren van eventuele verkeerde toepas- sing van verordeningen voor de jaren 2007 en 2008. De fracties van AB, SGP en CU waren wel voor het collegevoorstel.

12. De raad heeft de jaarstukken 2007 vastgesteld. De fracties van VVD, PvdA en Gemeentebelang waren tegen.

13. De raad heeft unaniem ingestemd met de bestemming van het overschot van de jaarrekening in de algemene reserve en deels in de reserve bouwgrondexploitatie.
14. De raad heeft de voorjaarsnota gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen betreffen het niet doorvoeren van een bezuiniging op de bibliotheek en op de subsidies, het niet verhogen van de OZB in 2009 en het niet verhogen van de begraafrechten. De fracties van de VVD en de PvdA hebben tegen deze wijzigingen gestemd omdat ze het er op onderdelen niet mee eens waren. Daarnaast heeft de raad in meerderheid aangegeven geen geld beschikbaar te willen stellen voor de viering van Elburg 777 en voor het maken van luchtfoto's. De fracties van de VVD, Gemeentebelang en de PvdA hebben tegen de vaststelling van de voorjaarsnota gestemd. Een motie van Algemeen Belang over het op- richten van een jongerenraad is unaniem aangenomen.
15. De raad heeft in meerderheid ingestemd met het onder voorwaarden verstrekken van een rente- dragende lening van maximaal 159.000,- aan het VGH-bestuur te 't Harde voor de inventaris van de nieuwe MFA. De fracties van de SGP en de VVD zijn tegen de voorwaarde dat de rente en aflos- sing niet hoeven te worden terugbetaald indien de exploitatie dat niet mogelijk maakt. De fractie van de SGP is daarnaast ook tegen het verstrekken van een aanvullende subsidie tot 1-1-2010 als tegemoetkoming in de kosten van rente en aflossing voor de eerste jaren. De raad heeft tevens in- gestemd met een vergoeding van de verhuiskosten naar het MFA ter waarde van 28.625,- en de inzet van 17.000,- voor preventief onderhoud in 2008, ten behoeve van de aanschaf van inventa- ris van de MFA. De PvdA, VVD en SGP hebben tegen de verhuiskostenvergoeding van 28.625,- gestemd. Tot slot heeft de raad ingestemd met een bedrag van 60.513,- voor de schietbaan in de nieuwe MFA. De fractie van de SGP heeft hiertegen gestemd. De fracties van Gemeentebelang, Algemeen Belang, ChristenUnie en CDA hebben voor het gehele voorstel gestemd.
16. De raad heeft unaniem ingestemd met de stedenbouwkundige opzet van de tweede fase winkelcen- trum 't Harde onder de aanvullende voorwaarde dat niet wordt afgeweken van de integrale ruimte- lijke ontwikkelingsvisie, zoals vastgesteld in de raad van 24 september 2007, voor wat betreft de bouwhoogte. Dit betekent dat een vijfde bouwlaag niet is toegestaan in het plangebied.
17. De raad heeft ingestemd met de herbouw van de Van der Capellenschool aan de Paterijstraat. De fractie van Algemeen Belang heeft tegen gestemd.
18. De raad heeft unaniem ingestemd met het verstrekken van een geldlening van maximaal 45.000 euro aan de Novetheek voor de aanschaf van inventaris in de filialen Elburg en 't Harde.
19. De raad heeft unaniem de notitie mantelzorg en vrijwilligerszorg vastgesteld.


20. De raad heeft besloten geen uitrit toe te staan op de Zuiderzeestraatweg West 132 ten behoeve van de gebr. Top. De fracties van Algemeen belang en Gemeentebelang waren hier wel voor.
21. De raad heeft unaniem het rapport over meten met twee maten vastgesteld.