Gemeente Lochem


Restauratie Gudulatoren voor de winter klaar

Burgemeester en wethouders willen proberen nog voor komende winter de Gudulatoren aan de Markt in Lochem gerestaureerd te hebben. Begin volgend jaar moeten dan ook het raadhuis en het stadhuis in oude glorie zijn hersteld. Hiermee is een investering van afgerond ¤ 1.860.000 euro gemoeid.

De Gudulatoren staat al zo'n twee jaar om veiligheidsredenen in de steigers, nadat stenen uit de toren naar beneden vielen. In het kader van het open handen zijnde herstel van de toren is een nadere inspectie uitgevoerd. Daaruit bleek de toren in een veel slechtere conditie te verkeren dan bekend was. Het herstellen van oorlogsschade in het begin van de jaren zestig is niet juist uitgevoerd. Een deel van de toen gebruikte blokken tufsteen waren niet diep genoeg en de gebruikte mortel was verkeerd. Hierdoor zijn in de loop van de jaren veel stenen losgekomen.

De kosten van het herstel van de toren komen uit op bijna ¤ 930.000. Voor het herstel moeten nieuwe, bredere steigers worden neergezet. Dit om voldoende ruimte te creëren voor de werklieden. Het college kiest ervoor een zogeheten bouwteam in te stellen die zelf een aannemer kan kiezen voor de uitvoering. Het werk wordt dan in verschillende delen 'opgeknipt'. Door deze werkwijze is geen tijdrovende openbare aanbesteding nodig. B & W hopen dan ook dat de restauratie - indien de benodigde vergunningen snel worden afgegeven - al na de zomervakantie kan beginnen.

Ook het raadhuis en stadhuis worden in de tweede helft van dit jaar opgeknapt. Inzet is om de werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren, waardoor de overlast wordt beperkt en de kosten wat lager worden. Met name het stadhuis is aan een vrij ingrijpende renovatie toe. Het betreft de voorgevel, zijmuren, kozijnen en ramen. Begin volgend jaar zou al het werk klaar moeten zijn.

De gemeenteraad beslist op 30 juni over dit voorstel van B & W.