Gemeente Gaasterlân-Sleat


Gaasterlân-Sleat stopt met gescheiden inzameling incontinentiemateriaal

De gemeente Gaasterlân-Sleat heeft besloten om te stoppen met de gescheiden inzameling van incontinentiemateriaal. Voortaan wordt dit ingezameld in de integrale restfraktie (grijze container). Met ingang van maandag 30 juni a.s. worden de speciale luiercontainers verwijderd.
Sinds enige jaren vindt de inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal in onze gemeente gescheiden plaats middels daartoe geplaatste containers in de meeste kernen van onze gemeente. De mogelijkheid daartoe is indertijd ontstaan omdat het bedrijf Knowaste in Arnhem daar een goede recyclingsmethode voor had ontwikkeld. Vorig jaar is dit bedrijf echter failliet gegaan. Samen met de meeste Friese gemeenten en Omrin is er de afgelopen tijd gezocht naar alternatieve recyclingsmogelijkheden. In afwachting daarvan is doorgegaan met het gescheiden inzamelen van het incontinentiemateriaal.

Er zijn meerdere mogelijkheden om het incontinentiemateriaal te verwerken (vergisten, verbranden). Over de milieuhygiënische voor- en nadelen daarvan verschillen de deskundigen van mening. De kosten van inzameling van de verschillende varianten lopen niet ver uiteen. De gemeente heeft daarom besloten om (weer) over te gaan tot de voor onze gemeente meest praktische wijze van inzamelen en dat is in de restfractie (grijze container).
Dit houdt in dat met ingang van maandag 30 juni a.s. de speciale luiercontainers worden verwijderd en dat inzameling via de grijze containers plaatsvindt.