Gemeente Wervershoof


* Bekendmakingen

Logboek Wervershoof juni 2008

30 jun 2008
Bewoners: "Plan voor Driehuizen niet veilig"

De Driehuizen tussen de Nieuwe Dijk en de Noorderdijk in Wervershoof wordt nog dit jaar verbreed tot 6.40 meter en opnieuw geasfalteerd. Ook het gedeelte binnen de bebouwde kom wordt zo breed, maar hier wordt de weg deels in asfalt en deels in klinkers uitgevoerd. Ook komt er een drempel. Bewoners van dit stukje Wervershoof vinden dat de aanpak onvoldoende veiligheid biedt.
De wegbeheerder, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier presenteert zijn plannen voor de Driehuizen vanaf 20 uur in het gemeentehuis van Wervershoof. Alle belangstellenden zijn daar welkom. Mark Bakker is een van de bewoners die zich sterk heeft gemaakt voor een verkeersveilige oplossing voor het gedeelte binnen de bebouwde kom. Hier wordt vaak veel te hard gereden. Bakker kent nog niet alle details van het plan, maar vreest dat het niet voldoende veilig zal zijn.Het liefst hadden de bewoners gezien dat de weg een 60-km-zone was geworden en het gedeelte binnen de bebouwde kom 30km per uur. Nu moeten ze constateren dat de drempel eigenlijk de enige verkeersremmende factor is in het huidige plan. En dan is hete nog de vraag ho hoog die drempel wordt. Dit is de simpelste oplossing. Gewoon onderhoud plegen. Het voldoet niet aan de eisen en wensen van de bewoners. Ze willen de breedte van de weg doortrekken, alleen de zijkant in klinkers uitvoeren.
Zo'n twintig bewoners van het buurtje aan de Driehuizen in Wervershoof hoorden tijdens de informatie-avond hoe deze weg zal worden heringericht. Als het aan hun licht wordt voor het "zware sluipverkeer"geweerd.
Alternatief is een wegversmalling à la Zwaagdijk. Sommigen vrezen dat hierdoor het verkeer regelmatig muurvast komt te staan, maar niet iedereen ziet dat als probleem. Een bewoner: ze moeten het zo strontzat worden dat ze wegblijven. Hij woont op de hoek met de Zeeweg, waar regelmatig grote combinaties de draai nauwelijks kunnen maken. Ook naar de inrichting van deze kruising wordt gekeken, maar er zijn niet veel mogelijkheden voor verruiming. Bewoners wezen erop dt veel vrachtverkeer de Driehuizen niet als ontsluitingsweg , maar als sluiproute gebruikt. Dát moet ontmoedigd worden. Het hoogheemraadschap laat zijn mensen kijken naar de wegversmalling en de juiste plek voor een zebrapad. Ook zal hij de politie vragen of het mogelijk is brommers in de bebouwde kom van het fietspad te werken. Op 30 juni komt men terug met resultaten.

Keutergolf met "De Langste Klap"
In Onderdijk worden komend weekend de "Open Wereldkampioenschappen Keutergolf"gehouden. Deze plaatselijke variant op boerengolf wordt beoefend op golfbaan "Indeemmer", te vinden op Onderdijk 201. Er doen dit jaar 96 mensen mee aan het kampioenschap, in verschillende leeftijdscategorieën. De strijd begint zaterdag om 15 uur en zondag om 10 uur.
Zowel zaterdagavond als zondag is er live muziek. Voor de kinderen is er een speeltuin met een luchtkussen.
Zondagmiddag rond een uur begint "De Langste Klap". Dan kan iedereen (voor een kleine bijdrage voor een goed doel) laten zien , hoe ver hij of zij de bal weg kan slaan. Er zijn prijzen te winnen in vier categorieën.

Huub Duyn gaat onder het mes
Wielrenner Huub Duyn wordt op 9 juni in Veldhoven geopereerd. De coureur van Team Slipstream kampt met een adervernauwing in zijn linkerbeen, een kwaal die vaker voorkomt bij wielrenners. Door de adervernauwing is de wielrenner uit Onderdijk niet in staan zijn normale niveau te halen. Duyn hoopt eind september weer te kunnen koersen. Hij zet in op een aantal Europese najaarsklassiekers en (in oktober en november) een aantal wedstrijden in de America Tour.

Zwaagdijker vast voor doodsbedreiding vrouw
Een 43-jarige man uit Zwaagdijk zit sinds donderdagochtend achter tralies. Hij heeft zijn vrouw met de dood bedreigd. Dat gebeurde in de echtelijke woning, maar ook in het bijzijn van een getuige. Die besloot de politie te bellen. De agenten kwamen naar de plek des onheils en arresteerden de man.

Woningstichting Het Grootslag dreig huurders die de boel verwaarlozen met ingrijpen

Strenge aanpak rommeltuin
Sommige tuinen zijn stortplaats van grof vuil. In andere staat het onkruid metershoog. Woningstichting Het Grootslag is streng. Na drie waarschuwingsbrieven wordt de boel op kosten van de huurder in orde gemaakt. Dat laatste is nog niet nodig geweest. De dreiging volstaat. Het Grootslag bezit 2400 woningen in Wervershoof, Andijk en Drechterland, waarvan zo'n 2000 met tuin. Inspectie gebeurt steeksproefsgewijs of op basis van signalen uit de buurt. Volgens Marjolein Vos van de Woningstichting is de sociale controle groot. Bij een grotere woningcorporatie is het allemaal toch wat anoniemer. Hier verwachten de mensen meer van de woningstichting. De ervaring is dat achter verwaarloosde tuinen soms grote persoonlijke problemen schuilgaan. Sommige gezinnen of bewoners staan sociaal zwak en hebben steun nodig. Ook daar maar Het Grootslag werk van. Marjolein Vos doet ook huisbezoeken, probeert oplossingen te zoeken.

Dorpenomloop wil vooral vooruit kijken
Zowel de Westfriese Dorpenomloop als de strijd om de Theo Koomen Plaquette heeft jaren geleden al een vaste plek op de Noordhollandse wielerkalender bemachtigd. De 24e editie staat komende zondag op het programma.
De wielerdag wordt gehouden ter nagedachtenis aan Theo Koomen, die bijna 25 jaar geleden verongelukte.
De vorige editie van de Westfriese Dorpenomloop was een memorabele. Na twee zware valpartijen werd de vrouwenkoers gestaakt.Liefst zeven rensters brachten een bezoek aan het ziekenhuis. In de gehele regio was geen ambulance meer beschikbaar en de koers werd plotseling met aandacht overladen.
Het niet uitgekeerde prijzengeld werd uiteindelijk geschonken aan een goed doel.
De organisatie wil nu weer vooruit kijken. Net als andere jaren staan er ook dit jaar twee klassiekers op het programma voor de vrouwen en de mannen.
Naar verwachting is de winnaar rond 18 uur bekend. Daarnaast worden in het centrum van het dorp andere evenementen georganiseerd, zoals een dikkebandenrace en een skeelerwedstrijd. Koedooder pakt Theo Koomenplaquette.
Ze flikt het eindelijk.
De West-Friese wielertrots heeft het geflikt. Vera Koedooder (240 wist gisteren de 24e editie van de Westfriese Dorpenomloop - overtuigend - op haar naam te schrijven. "Eindelijk"", glunderde de renster uit Bovenkarspel met in haar rechterland de begeerde Theo Koomen Plaquette.
De wedstrijd kende bij de vrouwen lange tijd gee enerverend verloop. Hier en daar werd de 112 kilometer lange wedstrijd opgeluisterd door een kleine ontsnapping, maar al snel greep het peloton dan weer de macht. Het was een beetje saai, vond ook Koedooder, die met haar aanvalsdrift kleur ga aan de ronde die langs dorpen als Onderdijk, Hauwert, Zwaagdijk, Opperdoes en Twisk ging.
Tien kilometer voor de eindstreep sloeg Koedooder het beslissende gaatje. Zij kong op vijfhonderd voor de meet haar handen al naar de hemel richten.
Verder was de finale van de Westfriese Dorpenomloop uniek. Voor het eerst valt de beslissing door een massaspurt. Roy Efteling wint bij de mannen.

West-Friesland kan rustig naar w.c
Veel mensen zullen het niet hebben gemerkt. Maar gisternacht is er tot zes uur 's ochtends gewerkt aan een nieuwe rioolaansluiting van het boosterstation aan de Veenakkers bij de Greenery. Om die werkzaamheden uit te kunnen voeren, moest er eest een enorm gat worden gegraven. Het klinkt simpel. Een nieuwe aansluiting. Je praat over een pij van pakweg vijftig, zestig meter. De oude moest eerst worden stukgeslagen en opgeruimd voordat het nieuwe sluitstuk kon worden gemonteerd. Om te voorkomen dat de nachtelijke arbeid zou worden verstoord door een ongewenste overstroming, werd eerst het riool in met nam Oostelijk West-Friesland zo leeg mogelijk gezogen.
Daar heeft niemand iets van gemerkt. Je kan mensen niet verbieden om 's nachts een pasje te doen. Dus na het leegpompen hebben er de hele nacht tankwagens door het gebied gereden die op bepaalde punten het riool leeg hielden. Op die manier bleef de put waarin werk gewerkt droog.
Om zo'n klus als deze te kunnen klaren, wordt er rekening gehouden met de omstandigheden. Rond een uur of elf gaan de meeste mensen naar bed. Dat noemt men een spits, omdat bij iedereen voor het slapen gaan, nog even naar het toilet gaat. Maar nu had men ook te maken met het Europees kampioenschap Voetbal. Dan moet je rekening houden met twee wedstrijden, waarin twee pauzes zitten. Mede daarom heeft men tankwagens in het gebied ingezet. Voor, tijdens en uiteraard na deze klus heeft een ding altijd vastgestaan. West-Friesland kan rustig naar de w.c.

DTS'48 op jacht naar de titel in Wervershoof
Op de handbalvelden van Van Rooijen/VVW uit Wervershoof strijden mannen- en vrouwenploegen zondag, 15 juni om de Nederlandse titel bij het veldhandbal. De West-Friese eer wordt hooggehouden door DTS '48 uit Westwoud.
De wedstrijden beginnen om 11.00 uur. Op sportcomplex De Westrand. DTS komt dan voor het eerst in actie tegen EHV.
Na afloop van de wedstrijd blijkt dat de vrouwen van DTS'48 de Nederlandse titel behaald hebben.
Zij hebben het succesvolste seizoen uit de geschiedenis bekroon met het behalen van de Nederlandse titel. Na het laatste fluitsignaal op sportpark De Westrand vielen speelsters, begeleiders en supporters elkaar uitzinnig van vreugde in de armen.

Oranje afscheid van ouderlijk huis
Hun ouderlijk huis staat sinds kort te koop, vier maanden nadat vader Jan van Galen op 86-jarige leeftijd overleed. Gisteravond namen zijn tien kinderen met hun partners en de kleinkinderen gezamenlijk afscheid van de woning.
Een laatste bijeenkomst in het robuuste huis Kromme Leekstraat 4, dat Van Galen in 1960 liet bouwen. Waar vier van hen opgroeiden en de andere zes zijn geboren en getogen. Waar vader Jan de afgelopen vijf jaar, na het plotselinge overlijden van moeder Annie Nugter, bij toerbeurt in de watten legden. Waar ze voor hem kookten, de boel schoonhielden zorgden dat het hem aan niets onbrak. :Het meest luxueuze verzorgingstehuis, in eigen huis", zegt schoonzoon Dick de Haas.
Jan van Galen begon als kleine bouwer met een schuitje, een skraper en een rôdersmandje". Hij teelde bollen, maar ook groente en aardappelen. Het bedrijf dat hij opbouwde staat aan de Vok Koomenweg en wordt tegenwoordig gerund door zoon Hans.
In de schuur achter het huis aan de Kromme Leekstraat was voor de gelegenheid met kuubskisten een tribune gebouwd. Er was een beamer neergezet en een groot scherm geplaatst. De boek wals uiteraard versierd met zoveel mogelijk oranje. En zo werd het gisteren, met een barbecue vooraf en het bekijken van de wedstrijd van Oranje tegen Frankrijk, een soort "Jan van Galendag". Die dag organiseerden ze jaarlijks, meestal in september, met vader als middelpunt. Het was zo'n familiedag, waarop ze bijvoorbeeld met een motorschuit naar het Egboetswater gingen, waar ze spelletjes deden en een picknick hielden. Waar het nageslacht vrijwel voltallig presente was. Dit keer kon Van Galen er niet meer bij zijn, maar hij volgde tennis en voetbal altijd op de voet en zal nu ook met een glimlach hebben toegekeken. Dat weten zijn nabestaanden zeker.

Alleen hete beste is goed genoeg voor May
Allen het beste is voldoende, met minder neemt May geen genoegen. De inspanningen die zijn geleverd om hun eerste volledige CD Echopark geboren te laten worden, onderstrepen de plannen van het muzikale viertal. Vrijdagavond wordt de CD gepresenteerd in partycentrum Van Rooijen in Wervershoof.
Het album dat vrijdag aan het grote publiek gepresenteerd wordt, bevat tien nummers.
Echopark is de opvolger van Open Your Eyes, de EP uit 2007 die vijf nummers bevatte. Hete was het eerste wapenfeit van May. Het viertal dat in mei 2006 werd opgericht, bestaat uit zanger jacco Woning uit Sint-Pancras en de West-Friezen Tjalling Alkema, Frank Bakker en Alex Mol
De samenstelling van de band kwam tot stand na een toevallige ontmoeting tijdens een bandjesavond in Schagen. May staat voor Powerpop.
Hun eerste EP was vrij rustig. Nu hebben ze meer rocknummers. Ze proberen dat evenwichtig te doen, subtiel. Ze zijn zeker niet eenzijdig, gaan van relatief rustig naar behoorlijk hard. Ze hebben met zij nvieren een heel brede smaak.
De ambitie straalt van de band af. Ze willen gehoord worden. Niet alleen in West-friesland of Noord-Holland, maar ook daarbuiten.Met de optredens gaat het aardig.

Bungaloweigenaren vechten peildatum en percentage aan Advocaten aan zet bij Vlietlanden.
Zowel bungaloweigenaren op recreatiepark De Vlietlanden als parkbeheerder De Vlietlanden BV hebben advocaten in stelling gebracht om argumenten te verzamelen voor of tegen permanente bewoning. Hun meningen staan lijnrecht tegenover elkaar.
De brieven van de advocaten komen donderdagavond aan de orde in de vergadering vande speciale gemeentelijk commissie De vlietlanden. Doel van de commissie is te bepalen of permanent wonen op het recreatiepark alsnog kan worden toegestaan en welke gevolgen dit heeft.

Schoner drinkwater in De Streek
Het water in De Streek kan en moet schoner, zegt het Hoogheemraadschap naar aanleiding van de waterzuiveringsactie bij Wervershoof. Samen met gemeenten en de provincie wordt de zuiveringsinstallatie in Wervershoof verbeterd. Waarbij met een nieuwe methode meer bacteriën uit het afvalwater gehaald worden. Daardoor komt schoner water in de polder en uiteindelijk in het IJsselmeer. Het biedt schoner drinkwater en het komt ten goede aan de recreatie op het water. De zuiveringsinstallatie (RWZI) in Wervershoof loost nu afvalwater in de polder en het IJsselmeer. Hoewel dit water gezuiverd is, zit er nog een redelijk grote concentratie bacteriën en voedingsstoffen in. Volgens het Hoogheemraadschap is dat slecht voor de landbouw en voor de waterkwaliteit van het IJsselmeer. En dat heeft weer nadelige gevolgen voor de drinkwatervoorziening en de waterrecreatie.

Gezicht van de zaak
Midgetgolfbaan "Wat Aars"is al dertig jaar een begrip in Onderdijk, maar de laatste jaren heeft de zaak een ware metamorfose ondergaan. Met dank aan de 37-jarige Jeroen Haakman, die het recreatieve bedrijf vijf jaar geleden overnam van zijn oom en tante. Hij werkte voorheen in het textiel recycling bedrijf van zijn ouders, maar de handel werd gaandeweg minder. Hij heeft toen een tijdje in loondienst gewerkt, daar dat beviel hem absoluut niet. Toen hij hoorde dat de midgetgolfbaan te koop kwam, waren ze er dan ook binnen één dag uit. Jeroen breidde de midgetgolfbaan uit met twee jeu de boules banen én de enige kunststof curling baan van Noord-Holland. Dat is die sport die je steeds vaker op TV ziet, met mensen die als bezetenen staan te vegen op het ijs. Zijn curling baan is echter van kunststof, dus er kan niet geveegd worden. Jeroen beschikt ook over een heuse biljartgolfbaan. Het principe is hetzelfde als bij midgetgolf, alleen doe je het met een biljartkeu o tafels.
Nadat Jeroen de nodige horecavergunningen had verkregen, nam hij de feestzaal onder handen. Want hij doet vrijwel alles zelf. De zaal oogt als een gezellig burin café, met een groot terras naarst de deur. In de wintermaanden zijn de midget- en biljartgolfbanen vanzelfsprekend gesloten, maar de feestzaal is erg in trek voor familie- en bedrijfsfeesten.
En bij de plaatselijke biljartclub. Hij kan nu een volwaardig recreatief bedrijf aanbieden, compleet met arrangementen zoals "een goinig daggie Keut", waarbij ook andere toeristische bedrijven meedoen, onder meer een fietsen verhuurbedrijf en een café-restaurant. Jeroen heeft nog diverse projecten op stapel staan. Komende winter gaat hij de biljartgolfbaan uitbreiden van 9 holes tot 18 holes. En de midgetgolfbaan is na dertig jaar zo langzamerhand aan een grondige opknapbeurt toe.

Zo kan het niet doorgaan
Enkele weken geleden stond in de krant een oproep van Sociaal Cultureel Centrum De Schoof. Zij zoeken vrijwilligers voor de Kindervakantiespelen in Wervershoof. Helaas zijn er nog lang niet genoeg begeleiders en de organisatie vreest dat het zo niet door kan gaan.
Over vier weken starten de Kindervakantiespelen. Tenminste, dat is de bedoeling. Er is écht nog leiding nodig voor de eerste week. Voor de oudste groepen zijn her nog minimaal vijf mensen nodig die willen helpen van 7 tot en met 10 juli.Van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze een leuk programma gaan bedenken en deze gaan uitvoeren met een groep van ongeveer twintig kinderen.

WAM-raden nemen woensdag 25 juni gezamenlijk besluit

Vrijwillig fuseren naar Medemblick
Niets staat een fusie van de WAM-gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik nog in de weg. Vinden de colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten. De bezwaren van ander gemeenten en burgers uit Andijk zijn afdoende werksproken, zo wordt gesteld. En dus kan er woensdag 25 juni vanaf 20.00 uur vrolijk toegewerkt worden naar een gezamenlijk besluit om per januari 2010 te fuseren tot gemeente Wervershoof.

Zomersoosactiviteiten
Ria Wilms start de zomersoosactiviteiten op woensdag 18 juni Zij zal in het dorpshuis te Zwaagdijk-Oost een openingswoordje doen en daarmee dit initiatief in gemeente Wervershoof ondersteunen. De zomersoosactiviteiten worden gehouden in de maanden juni, juli en augustus. Het is een initiatief van de gezamenlijke ouderenbonden, verzorgingshuis St. Jozef/Omring, De Schoof en Welzijn Ouderen Westfriesland.
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking. Deze groep blijkt in de zomermaanden vaak verstoken te zijn van ontspannende activiteiten en de mogelijkheid andere mensen te ontmoeten.
Na aftrap van Ria Wilms zal Pastor Peter Peelen de eerste activiteit verzorgen: verhalen vertellen. Jarenlang heeft hij als jonge schepelingen bij de marine geestelijke ondersteuning geboden bij het vaak moeilijke werk in diverse spanningsgebieden overzee.

Inspectie VROM: Permanent wonen op recreatiepark kan als voldoende verblijfsrecreatie overblijft

Herbestemming Vlietlanden mogelijk
Eén van de struikelblokken om permanent wonen op recreatiepark De Vlietlanden te legaliseren is minder groot dan gedacht. De Inspectie van het ministerie van VROM meldde de raadscommissie gisteravond dat het geen keiharde eis is dat meer dan de helft van de bungalows door niet-recreanten wordt bewoond.
De speciale commissie De Vlietlanden moet de gemeenteraad adviseren over een eventuele herbestemming van het recreatiepark. Onderzocht wordt of het mogelijk is een dubbele bestemming te geven: "Recreatie, permanent wonen toegestaan". Nuj is bewoning alleen toegestaan aan mensen die een "persoonlijke gedoogbeschikking"hebben. Het Rotterdamse bureau KuiperCompagnons heeft de commissie eerder gerapporteerd dat het "zinloos" is te proberen via een bestemmingswijziging permanente bewoning toe te staan. Want een van de vijf voorwaarden die de minister van VROM in 2003 heeft vastgesteld is dat een recreatiecomplex in grote mate onrechtmatig wordt bewoond". Dat zou op "meer dan de helft"neerkomen, wat de Vlietlanden niet haalrt.
Gisteren gaf R. Naafs, landelijk projectleider recreatiewoningen van VROM-Inspectie, de commissie een toelichting. Hij zei dat de 50-procentnorm"niet meer dan een indicatie is en dat een gemeente ervan mag afwijken. Voorwaarde is dan echter wel dat de gemeente hard moet maken dat er voldoende verblijfsrecreatie overblijft. VROM wil voorkomen dat onnodig beslag wordt gelegd op het buitengebied "Het mag niet zo zijn dat wij een jaar later een aanvraag voor een recreatiepark krijgen omdat u van het bestaande park een deel heeft weggegeven.."
Volgens Naafs heeft de dubbel- of mengbestemming die Wervershoof voor ogen staat haken en ogen: "War wordt gewoond, waar gerecreëerd? Hoe zit het met de WOZ, hoe ga je om met subsidies?". Maar ook hier is het niet zo dat het niet mag: "Het hangt af van de afweging en motivering. Op een vraag van VVD'er Dirk Steltenpool beaamde Naafs dat het complex bij het geven van een woonbestemming aan andere eisen moet gaan voldoen. Zo sloot hij niet uit dat er extra ontsluitingswegen moeten komen voor de schiereilandjes waar de bungalows op staan. Steltenpool verwacht dat de financiële kant van de zaak een groot probleem zal worden. De raad heeft vastgesteld dat het de gemeentekas geen extra geld mag kosten. De andere commissieleden waren het er mee eens dat de financiële gevolgen het volgende punt zijn dat onderzocht moet worden. De gemeenteraad zal daarover een oordeel moeten vellen.

Parkbeheerder toont "kapitale bungalow"fractievoorzitter Aan de strijd rond het oestaan van permanent wonen op recreatiepark De Vlietlanden in Onderdijk is een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Directeur Hans Ris van parkbeheerder Vlietlanden BV heeft lokale en regionale media foto's gestuurd waarop de woning van fractievoorzitter Luiten Plekker van coalitiepartij ABC staat. Die heeft twee naast elkaar staande recreatiebungalows samengevoegd.
"Ik wil dat mensen zien wat voor belang hij erbij heeft. Als de bestemming niet kan worden gewijzigd, wat moet hij dan met zo'n kapitale recreatiebungalow? Verkopen is onmogelijk. Al lange tijd verwijd de oppositie de coalitiepartijen ABC, Zwaagdijker Dorpsbelang en PvdA dat die zich voor het karretje laten spannen van de woningeigenaren op De Vlietlanden. In 2004 heeft de gemeenteraad bepaald dat het permanent wonen op De Vlietlanden niet wordt gelegaliseerd. Er kwam een "uitsterfbeleid": de bewoners van 105 van de 274 luxe bungalows mogen blijven, maar als zij vertrekken wordt hun huis weer recreatiebungalow. Voor een aantal bewoners is dat een bittere pil, omdat zij bij de aankoop van hun bungalow van makelaars en ambtenaren hadden begrepen dat permanente bewoning geen problmee zou zijn. Sommigen hebben veel geld in hun woning gestoken, en die brengt minder op als hij alleen als recreatiebungalow mag worden gebruikt.
De partijen die na de verkiezingen van 2006 heth eft in handen kregen tornen nu aan de eerder genomen beslissing. De raadslede Plekker en de inmiddels opgestapte Imming (ABC) , Jaeqx (CDA) en wethouder Wilms (PvdA) hebben zelf bungalows op het park. De coalitie wil uitzoeken of het nie alsnog mogelijk is de bestemming van het park te wijzigen in "recreatie", permanent wonen toegestaan".
Op de actie van Ris wil Plekker niet inhoudelijk reageren. Andere eigenaren zeggen dat Ris zijn eigen belang op bedenkelijke wijze probeert te dienen.

Is Medemblick dé naam?
Medemblik, Wervershoof en Andijk willen per 1 januari samengaan. Hoe moet de nieuwe gemeente heten? Medemblick? Of anders? Lezers kunnen reageren.
Als werknaam voor de toekomstige gemeente heben de drie raden gekozen voor Medemblick. In de loop van dit jaar kiezen de gemeenteraden een definitieve naam, verwacht burgemeester Theo van Eijk van Medemblik. Voorwaarde is dat de raden van Medemblik, Wervershoof en Andijk komende woensdag het finale beslui nemen om samen te gaan. Daar twijfelt niemand aan.
Betrokken Westfriezen vrezen dat Medemblik de echte naam zal worden, zo is de redactie gebleken. Zij hebben de indruk dat veel raadsleden "Medemblick"prima vinden en dat zonder verder diep nadneken gemakshalve de werknaam wordt overgenomen.
Het NHD roep de lezers op tot discussie. Wat is de beste naam voor de fusiegemeente? En waarom? Eén suggestie heeft de redactie al bereikt: Lekerland. Een van de vier argumenten is dat de naam verwijst naar de Kromme Leek. Dat water kan worden gezien als samenbindende factor.

Kamerlid ziet brood in overleg bestuurlijke toekomst West-Friesland

"Rondetafelgesprek over herindeling"
Wat CDA-kamerlid Eddy Bilder betreft is de tijd rijp om de geplande herindeling van Medemblik met Andijk en Wervershoof in bredere kring te bespreken. Het Kamerlid rept van een rondetafelconferentie, zodat ook de andere gemeenten en de provincie kunnen meepraten voordat er een definitief besluit valt.
Ruim twee jaar geleden kreeg de Tweede Kamer ook al te maken met de gemeentelijke herindeling van West-Friesland. Destijds ging het om de gemeenten Koggenland en Medemblik. Van meerdere fracties kwam de kritiek dat er geen duidelijk plan ligt voor de bestuurlijke toekomst van de gehele regio. In een motie werd de minister van Binnenlandse Zaken opgeroepen met zo'n totaalplan te komen. Dat wordt erg lastig, aangezien Medemblik, Wervershoof en Andijk alleen de eigenplannen willen doorzetten, terwijl sommige andere gemeenten - Enkhuizen en Hoorn - zich buitenspel geplaatst zien. Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) schat in dat die motie niet echt een obstakel zal zijn voor de "Medemblikker" plannen, omdat het hoe dan ook erg moeilijk wordt om een Kamermeerderheid te vinden zoor zo'n drastische ingreep, vindt hij.
De coalitie gaat er bij een herindeling van ui dat die alleen mag wanneer er lokaal en regionaal draagvlak is. Dus: geen gemeente mag tegen haar wil worden heringedeeld. De VVD laat liever andere partijen de kastanjes uit het vuur haelen, terwijl de SP tegen is zodra er één actiegroep opstaat. Het CDA? Iedere partij legt het woordje "Draagvlak"op de eigen manier uit. CDA-Kamerlid Bilder erkent dat zijn partij de lokale wensen de doorslag laat geven. Maar West-Friesland, dat is een lastige zaak. Hij heeft al regelmatig contacten in het West-Friese over de herindeling. Zelf is hij geen voorstander van een verdere schaalvergroting.
Het wordt gezien als tovermiddel, maar zo werkt het nergens. Er zijn ook andere vormen van samenwerking, die misschien wel beter zijn. De CDA'er hoopt dat een rondetafelgesprek met alle gemeenten, provincie en kamerfracties nog soelaas kan bieden. Als eerste is de provincie aan zet.

Dubbele garage brandt af
Een dubbele garage achter de luxe woonboerderij Zwaagdijk 59 in Zwaagdijk-Oost is gisteravond afgebrand. De oorzaak is nog onbekend. De brandweer wist de boerderij te behouden door de rieten kap nat te houden.
De oorzaak van de brand is onbekend. Een bewoonster van de boerderij, waar drie gezinnen uit een familie wonen, ging de garage in en een golf van hitte en rook kwam haar tegemoet. Er stonden geen voertuigen in de garage. Bovenin was een logeerkamer ingericht en er was een sauna. Omdat de garage was gemaakt van dubbelwandig houtskelet moest de brandweer geruime tijd nablussen. "Gecontroleerd"laten uitbranden was volgens commandant Jos neefjes niet mogelijk omdat de rook hinder zou opleveren voor het verkeer op de nabijgelegen Markerwaardweg.

Hobbymarkt bij Molen de Hoop
Stichting Molen de Hoop houdt een kunst-hobbymarkt met deelnemers uit de gemeente Wervershoof. De markt wordt gehouden op zondag 29 juni van 12 tot 17 uur rond de molen en op het parkeerterrein van Dierenspeciaalzaak De Moel. Er zijn schilderijen in alle kleuren en maten. Abstract, modern, traditioneel, maar ook pentekeningen, zelfgemaakte sieraden, houtdraaiwerk, papiermaché en poppen. Ook zijn er kramen met keramiek en beeldhouwen, houten speelgoed, quilten, boekbinden, eieren schilderen, glaskunstwerk en zijde beschilderen. De kunstenaars staan zelf achter de kramen voor uitleg aan wie dat wil. In de molen staat Marcel Deen met zijn op schaal nagebouwde kermisattractie, de Turbostar. De op schaal nagebouwde van wijlen Ru Botman is deze dag te bewonderen in de Vang. Verder is er rondom de molen nog een foto-expositie. Er zijn demonstraties paling roken plus verkoop van paling. Voor de kinderen is er een poffertjeskraam. Een clown vouwt ballonnen en er staan Oudhollandse spelletjes opgesteld. Smartlappenkoor De Schalm uit Westwoud verzorgt op het terras van de Vang een optreden.
In de molen verzorgen gidsen de hele dag door rondleidingen. Hier is ook de expositie Oude beroepen rondom de molen nog te bezichtigen.

Half certificaat, geen cijfers voor Maurice
Hij stond wel even verbaasd te kijken, toen de post van de Muziekschool Westfriesland eindelijk binnenkwam. Een half certificaat. Wel een adres, geen enkel cijfer. Met de excuses van TNT Post. Maurice Louter (17) heeft zijn D-Diploma gehaadl voor theorie bij de Muziekschool. Op zich al bijzonder. Hij was de enige die op D-niveau examen deed. En was dus wel benieuwd naarzijn cijfers. Het examen was eind mei, afgelopen weekeinde kwam eindelijk het getuigschrift binnen. Moeder els zag dat het maar een half getuigschrift was. De andere helft was compleet afgescheurd. Alleen het adres stond er nog op. Daar is de envelop ook aangekomen. Het probleem voor Maurice waswel dat juist de helft met zijn cijfers verdwenen was. Vermoedelijk in de machine blijven hangen.
De brief was verpakt in plastic en voorzien van een excuusbrief van TNT post. Maurice verwacht dat hij de helft met de oorspronkelijke cijferlijst niet meer zal terugzien.
Het verminkte getuigschrift kwam precies op de dag dat broer Danny jarig was. De hele dag vroeg de visite dus naar de cijfers, maar inmiddels kan de familie Louter wel lachten om het voorval. En de verminkte post blijft natuurlijk bewaard. De muziekschool heeft beloofd een nieuw getuigschrift te maken plus cijferlijst. Ze hebben wel gezegd dat ze die maar nietm eer op moeten sturen. Die brengen ze hopelijk even langs.

Vanaf dijk genieten van 250 verschillende vogels Eerder moest je helemaal naar de Oostvaardersplassen om zoiets moois van nabij te zien. Nu kun je dichtbij terecht, kijkend vanaf de Omringdijk.
Jan Marbus staat in Onderdijk op de Westfriese Omringdijk. Kijkend door een telescoop geniet hij van lepelaars en aalscholvers die het prima met elkaar kunnen vinden. De 62-jarige Marbus uit Zwaag is erevooritter van de vereniging voor veldbiologie KNNV, afdeling Hoorn/Westfriesland. Dit deel van de jarige dijk heeft voor hem geen geheimen.
De Westfriese Omringdijk heet bij Onderdijk de Nespolderdijk, een van de vele benamingen die deze dijk rond het oude West-Friesland draagt. De Nespolderdijk is in deze vorm het resultaat van ingrijpende dijkversterking, een miljoenenverslindend project dat dijkbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft uitgevoerd tussen Medemblik en Enkhuizen.
In de luwte van deze Nespolderdijk ligt een bijzonder gedeelte van De Vooroever. Hier krijgt natuurontwikkeling volop de ruimte. De Vooroever in zijn geheel is een langgerekt, aaneengesloten recreatie- en natuurgebied van bijna 145 hectare. Het ligt langs de IJsselmeerkust tussen Medemblik en Andijk en volgt aan de buitenzijde de Omringdijk.
De Vooroever is nieuw, maar voelt zich wonderwel thuis langs de dijk. Het gebied is ontwikkeld in het midden van de jaren negentig en bestaat uit verschillende gedeelten. De Vooroever is nabij Medemblik en Andijk ingericht voor recreatie. Vanaf het Nesbos bij Onderdijk tot de Koopmanspolder tussen Wervershoof en Andijk heeft zich een natuurgebied ontwikkeld.
Fietsend en wandelend - auto's zijn er taboe - op de Nespolderdijk laat het rijke natuurgebied van De Vooroever zich bewonderen. Over het ontstaan zegt Jan Marbus: het is een prachtig voorbeeld van het Nederlands poldermodel. Werk met werk maken, iedereen wordt er beter van.

Raden nemen besluit met elk één tegenstemmer

Medemblik mét K fusiegemeente
De drie gemeenteraden van Wervershoof, Andijk en Medemblik hebben gisteravond definitief besloten - zij het met tegensemmen van enkele raadsleden - om op vrijwillige basis met elkaar te fuseren. Een groot deel van de discussie tijdens de drie uur durende vergadering van de fusieraad ging over de werknaam. Het voorstel was Medemblick, met ck, zoals in maart al door de fusieraad was besloten. Dat zou verwarring voorkomen tussen de gemeente die de naam al heeft en de nieuwe gemeente. Een amendement van Gemeentebelangen Medemblik om het toch op "k"te houden werd gisteravond uiteindelijk gesteund door een ruimte meerderheid in alle drie gemeenteraden.
De discussie over de naam liep als een roededraad door de beraadslaging over de `historische beslissing" om als drie gemeenten te fuseren. Nadat het eerste zogenoemde arhi-besluit in maart dit jaar unaniem positief was bleken de gelederen gisteren niet gesloten. Silvia Visser van Christenunie Andijk diende een motie in waarin zei pleitte voor uitstel. Uiteindelijk kreeg ze geen steun. Ze wilde eerste meer duidelijkheid over de standpunten van andere West-Friese gemeenten, zoals Enkhuizen, Stede Broec en Hoorn, die hun bedenkingen hebben geuit.
Van Wervershoof was alleen Anneke Van der geest tegen het fusievoorstel. Zij twijfelt of het draagvlak onder de bevolking groot genoeg is. Ook vindt ze dat andere mogelijkheden niet voldoende zijn onderzocht. Medemblik had een tegenstem in de persoon van A. Smit (Progressief West-Friesland. Zij was in maart voor, maar vindt nu deze herindeling te snel volgen op de fusie van het huidige Medemblik.

Duidelijkheid over wonen Vlietlanden weer stapje dichterbij De speciale adviescommissie die de moeilijkheden voor permanent wonen op recreatiepark De Vlietlanden onderzoekt mag doorgaan. Maar gisteravond bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering maar weer hoe gevoelig de zaak ligt.
De coalitie van ABC, ZD en PvdA streeft naar een dubbelbestemming: recreatie, permanent wonen toegestaan. VVD, CDA en PW willen eigenlijk vasthouden aan het raadsbesluit van 2004: bestaande bewoners worden "gedoogd"tot ze weg zijn. Toch zitten ze samen in de commissie, omdat iedereen duidelijkheid wil over de vraag of zo'n dubbelbestemming (juridisch) wel mag en (financieel en praktisch) uitvoerbaar is. De commissiewil laten onderzoeken wat de financiële gevolgen van zo'n bestemmingswijziging zijn.
Het college gaat nu de juridische en financiële gevolgen op een rijtje zetten en verwacht in september of oktober te kunnen rapporteren. Een ander onderwerp in de raad was de door PW meermalen bepleite skeelerbaan op de ijsbaan bij de Westrand. Uiteindelijk werd afgesproken dat de skeelerbaan wordt "gekoppeld" aan het gebouwtje dat IJsclub De Noord wil. De IJsclub wil in gesprek met andere clubs (zoals de wieler- en wandelclub) om een groter onderkomen te kunnen krijgen. Het verzoek is ook of zij wil kijken of er draagvlak is voor (het beheer van) een skeelerbaan. Cees Neefjes (PW) kwam met een motie om te onderzoeken of er een volwaardige sporthal in plaats van een sportzaal bij het multifunctioneel centrum in Zwaagdijk-Oost kan komen.De lokale verenigingen (handbal) zouden daar behoefte aan hebben.Behalve het CDA zagen de andere fracties dit vooral vanwege de kosten absoluut niet zitten.

Ouderwets Rondje Pontje bij Onderdijk
Wie door Onderdijk rijdt, ziet allereerst gezellige huisjes langs de weg. Maar wat er achter die huisjes te zien is, zou vergeleken kunnen worden met een verborgen schat. Aan de ene kant een prachtig natuurgebied en aan de andere kant hij IJsselmeer. Perfect combinatie voor een mooie, lange wandeling.
We starten aan het begin van Onderdijk aan de kant van Wervershoof, tegenover, tegenover het monument De Dijkwerker. Aan de kant van het IJsselmeer heeft deze straat de Nes, aan de andere kant Onderdijk (vroeger werden deze twee staten gescheiden door een dijk, de daarvoor in de plaats gekomen weg heet nu nog De Zeedijk). Op de Simon Koopmanstraat is parkeergelegenheid. Via een bruggetje kunt u Het Overhoekse Bos inlopen. Dit bos eindigt bij een bruggetje dat leidt naar een pad richting De Dirk Bijvoetweg. Aan de andere kant van die weg begint weer een ander natuurgebied: De Groote Vliet, waar ook het ouderwetjes "Rondje Pontje"begint. Bosrijke stukken en oen gebieden wisselen elkaar af. Naast bosrijk, is het gebied ook waterrijk met vele slootjes en bruggen. Eén van die bruggen was vroeger een trekpont. Vandaar ook dat deze populaire wandelroute onder Onderdijkers ook wel het "Rondje Pontje"genoemd wordt. Onder andere vandalisme zorgde ervoor dat de pont weg moest, maar de naam Rondje Pontje is nog steeds in gebruik. Als het wandelpad afgelopen is komt de dijk en het daarachter gelegen Vooroevergebied. Langs een 9dels0 in aanlegzijnde) golfbaan en bungalowpark De Vlietlanden leidt de weg naar de dijk die overgestoken moet worden. Langs het water loopt een dijkje naar rechts. Dit loopt achter recreatiegebied "Het Nesbos"en komt weer ui op de hoge dijk. Van daaraf is een uitgestrekt vogelgebied te zien. Een walhalla voor vogelspotters. Achter de Nes langs loopt een wandelpad op de dijk, waar het pronkstuk van dit gebied te bekijken is: een vogelbroedgebied waar zich onder meer een kolonie lepelaars heeft gevestigd.
Ter hoogte van speeltuin "Neshof"loopt een voetpad richting dorp, waar langs de kerk weer richting Wervershoof kan worden afgebogen.

Buurt betrokken bij ontwerp De Schoof
Bewoners van de buurt rond het Bisschop Grentplantsoen in Wervershoof zullen worden betrokken bij het ontwerp van de nieuwbouw van sociaal-cultureel centrum De Schoof in het parkje. De gemeente is van plan binnenkort een informatie-avond te beleggen. Aan de ontwikkeling van het gebouw wordt ook de herinrichting van het Kerkelaantje in Wervershoof gekoppeld. De start van de bouw staat gepland in het voorjaar van 2010. Nu de gemeenteraad heeft besloten waar de nieuwe Schoof komt, gaat een architect zich buigen over een ontwerp voor het gebouw. Aan de hand van de bouwaanvraag komt vervolgens een herziening van het bestemmingsplan aan de orde. De mensen die nu nog in de dertien huisjes rond het plantsoen wonen zullen nieuwe huisvesting moeten krijgen. De huisjes worden gesloopt. De bewoners kunnen desgewenst terecht op de plek van de Olympiazalen, waar woningstichting Het Grootslag 24 seniorenwoningen mag bouwen. De eerste zouden er pas in 2012 komen, maar het is de bedoeling die naar 2009 te halen.
Ooit werd geopperd om het Kerkelaantje tussen Burgemeester Raatlaan en Dorpsstraat af te sluiten, zodat het verkeer via de Olympiaweg moet. Maar nu is bepaald dat het Kerkelaantje een ontsluitingsweg voor het Centrumplan moet worden, met tweerichtingsverkeer. Volgens wethouder Piet Mosch vinden deskundigen dit een beter oplossing dan dat de Olympiaweg als ontsluitingsroute wordt gekozen, omdat die tot "zigzaggend verkeer door allerlei straatjes"zou leiden. Omwonenden vrezen verkeersoverlast en onveilige situaties, ook bij de aansluiting van het laantje op de Dorpsstraat. Het nieuwste deel van de huidige Schoof zal worden gesloopt en eveneens worden betrokken bij de herinrichting van het Kerkelaantje. Voor het oorspronkelijke gebouw wordt een nieuwe bestemming gezocht.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 ZG en Postbus 41, 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171