RVD/Kon.Huis nr. 157: Prins van Oranje - Sharm el-Sheikh

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

PRINS VAN ORANJE GASTSPREKER OP TOP AFRIKAANSE LEIDERS

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is maandag 30 juni in Egypte in Sharm el-Sheikh gastspreker op de topbijeenkomst over water en sanitatie van staatshoofden en regeringsleiders van de Afrikaanse Unie. Omdat jaarlijks ongeveer 1 miljoen Afrikanen overlijden aan watergerelateerde ziekten, en bijna 600 miljoen mensen gebrek hebben aan goede sanitatie, heeft de Afrikaanse Unie haar 11e topbijeenkomst aan het thema gewijd. De Prins spreekt de Afrikaanse leiders toe als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon (UNSGAB).

De gezondheid, de waardigheid en de ontwikkeling van mensen komen door het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitatie sterk in het geding. Dagelijks sterven er wereldwijd meer dan 5000 kinderen aan diarree door gebrek aan zulke voorzieningen. Vrouwen en kinderen kunnen vaak niet werken of naar school omdat er geen toilet is, of omdat ze uren moeten lopen om schoon drinkwater te halen.

De Verenigde Naties hebben het jaar 2008 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sanitatie, omdat wereldwijd veertig procent van de wereldbevolking (2,6 miljard mensen) gebrek heeft aan sanitaire voorzieningen, zoals een eenvoudig toilet. Daarnaast hebben nog eens 1,2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Het millenniumdoel van de VN is dat in 2015 het aantal mensen dat niet over deze basisvoorzieningen beschikt gehalveerd is.

UNSGAB, waar de Prins voorzitter van is, heeft tot taak het millenniumdoel voor water en sanitatie te bevorderen, onder meer door vergroting van de bewustwording van de problematiek en door mobilisering van financiële middelen en capaciteit.

Noot voor redacties (