Minister Vogelaar ondertekent convenant voor werving taalcoaches

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie tekent op maandag 30 juni met een vijftal maatschappelijke organisaties een convenant voor de werving en begeleiding van taalcoaches. Deze vrijwilligers gaan inburgeraars extra ondersteunen bij het leren en oefenen van de Nederlandse taal. Het convenant wordt ondertekend door het Rode Kruis Nederland, Humanitas, Vluchtelingenwerk, Stichting Gilde Nederland en het Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties.

De afspraken met de vijf maatschappelijke organisaties zijn onderdeel van een brede campagne over inburgering. Zo startte onlangs de Postbus 51-campagne 'Het begint met taal. De Nederlandse taal verbindt ons allemaal'. Minister Vogelaar benadrukte bij de aftrap van deze publiekscampagne dat de beheersing van de Nederlandse taal onontbeerlijk is bij het opbouwen van een toekomst in Nederland. Cursisten die een inburgeringstraject volgen, wil de minister nu extra ondersteunen door hen te koppelen aan een taalcoach. Deze vrijwilligers helpen de inburgeraar bij het in de praktijk brengen van de Nederlandse taal.

Doel is om in drie jaar zo'n 10.000 taalkoppels te vormen. De gemeenten, verantwoordelijk voor de uitvoering van het inburgeringstraject, krijgen voor het organiseren van de taalcoaches 11 miljoen euro. Het ministerie gaat de gemeenten nadrukkelijk wijzen op steun die de ondertekenaars van het convenant kunnen geven bij de werving, selectie en begeleiding van taalcoaches. Minister Vogelaar verwacht later dit jaar ook afspraken te maken met organisaties van werknemers en werkgevers over taalprogramma's op de werkvloer.

Noot voor redacties (