Ingezonden persbericht

Spreektaal nr. 26
30 juni 2008

Minister Vogelaar ondertekent convenant met Gilde Nederland

Gilde SamenSpraak zet zich in voor extra taalkoppels

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie en Martine Tielenius Kruythoff, bestuurslid van Gilde Nederland en coördinator Gilde SamenSpraak Haarlem, ondertekenen het convenant voor de werving en begeleiding van taalcoaches. Gilde Nederland is één van de vijf maatschappelijke organisaties die vanochtend het convenant ondertekende. Ook het Nederlandse Rode Kruis, Humanitas, VluchtelingenWerk en het Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties zetten hun handtekening en gaan inburgeraars extra ondersteunen bij het leren en oefenen van de Nederlandse taal.

Volgens minister Vogelaar is de beheersing van de Nederlandse taal onontbeerlijk voor anderstaligen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland. Taalcoaches kunnen daarin een enorme bijdrage leveren. Door het oefenen van het Nederlands in een informele sfeer, leren ze niet alleen de taal beter spreken; ze maken ook sneller deel uit van de maatschappij. Bovendien leren de taalcoaches deze 'nieuwe Nederlanders' beter kennen, wat een verrijking is.

Het begint met taal
De afspraken met de vijf maatschappelijke organisaties zijn onderdeel van de campagne 'Het begint met taal. De Nederlandse taal verbindt ons allemaal'. Cursisten die een inburgeringstraject volgen, wil de minister nu extra ondersteunen door hen te koppelen aan een taalcoach. Deze vrijwilligers helpen de inburgeraar bij het in de praktijk brengen van de Nederlandse taal. Doel is om in drie jaar zo'n 10.000 extra taalkoppels te vormen. De gemeenten ontvangen 11 miljoen euro om de doelstelling te verwezenlijken. Het ministerie gaat de gemeenten nadrukkelijk wijzen op steun die de ondertekenaars van het convenant kunnen geven bij de werving, selectie en begeleiding van taalcoaches.

0-0-0-0-0