Symposium 'Ik doe 't gezond'

27/06/2008 13:49

FNV Bouw


- Ondertekening samenwerkingsovereenkomst tussen werkgeversorganisatie FOSAG en FNV Afbouw & Onderhoud om de blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen terug te dringen;


- Presentatie eerste resultaten Arbeidsinspectie inspectieproject schildersbranche;


- Presentatie schilderscampagne 'Ik doe 't gezond' (oktober 2007 - april 2008)

Hoofdkantoor FNV Bouw, Houttuinlaan 3, Woerden

4 juli 2008, 14:00 - 17:00

De meeste schilders doen 't gezond

Veruit de meeste schilders zijn zuinig op hun gezondheid en schilderen binnenshuis met veilige, oplosmiddelvrije verf. Toch laten vooral schilders in kleine bedrijven en zzp'ers zich soms onder druk verleiden om met ongezonde oplosmiddelhoudende verf te schilderen. FNV Afbouw & Onderhoud en werkgeversorganisatie FOSAG zeggen daarom: doe het gezond! Samen kondigen zij op 4 juli aan dat zij op pad gaan om scholing en voorlichting te geven. "Jonge schilders leren op school te schilderen met watergedragen verf. Dat is heel positief. Onze samenwerking met de FOSAG moet onder andere deze jongeren ondersteunen dit vol te houden. FNV Afbouw & Onderhoud en de FOSAG gaan zorgen dat geen enkele schilder nog risico loopt door ongezonde verf." Aldus FNV Afbouw & Onderhoud-bestuurder Mieke van Veldhuizen.

De Arbeidsinspectie controleerde het afgelopen najaar schildersbedrijven. Projectleider van de Arbeidsinspectie Carin Benders geeft op 4 juli de primeur en presenteert de eerste resultaten van die campagne.

Sinds 2000 mag er binnenshuis alleen nog geschilderd worden met watergedragen verf. Redenen hiervoor zijn de vele gezondheidsrisico's. Misselijkheid, duizeligheid, moeilijkheden met de concentratie en zelfs de schildersziekte OPS zijn reële gevaren voor iedereen die werkt met oplosmiddelhoudende verf. Daarbij zijn er veel aanwijzingen dat het gif in de oplosmiddelen de vruchtbaarheid aantast. Maar zijn schilders bekend met de zogenoemde vervangingsplicht voor oplosmiddelhoudende verf, en belangrijker: houden zij zich hieraan? FNV Afbouw & Onderhoud ging in de campagne 'Ik doe 't gezond' op onderzoek uit. Deze resultaten worden ook op 4 juli gepresenteerd.

Het symposium is gratis voor alle geïnteresseerden toegankelijk.