Gemeente Emmen

Knooppunt Hondsrugweg-Rondweg-Nijbracht officieel in gebruik

Viaduct Delftlanden open voor verkeer - Guinness Book of Records? Wethouder Gezienes Evenhuis verwijderde donderdagmiddag 3 juli de laatste obstakels van het nieuwe viaduct Delftlanden in de Rondweg. Hij nam met het openen van de zogenaamde Holvriekaweg ook officieel het nieuwe knooppunt Hondsrugweg-Rondweg-Nijbracht in gebruik. Hij deed dat samen met Ben de Haas, manager operations van Holvrieka.

De Holvriekaweg is speciaal aangelegd om het viaduct Hondsrugweg te omzeilen bij het vervoer van de enorme opslagtanks die Holvrieka maakt. Onderdeel van de omvangrijke reconstructie was ook het verplaatsen van een
compleet volkstuinencomplex naar een nieuwe locatie aan de Rondweg. En een nieuwe ontsluiting van Zuidbarge met bijbehorende verkeersmaatregelen in het dorp. Ook het gebied voor grootschalige detailhandel De Nijbracht kreeg een
extra ontsluiting. Het hele project is uitgevoerd in het kader van het Bahcoprogramma, onderdeel bereikbaarheid.

De reconstructie van de aansluiting Hondsrugweg-Rondweg is door de aannemer in recordtijd uitgevoerd. Het gehele project heeft ongeveer vier maanden geduurd, inclusief het aanvoeren van 120.000 kubieke meter zand vanuit een zandwinning bij Westdorp. Dat zijn ongeveer 4.500 grote vrachtwagencombinaties vol, oftewel 9.000 voertuigbewegingen.

Verbeterde doorstroming
Door het afronden van de twee projecten verbetert de doorstroming van het verkeer op de N391, de Rondweg van Emmen in combinatie met de groene golf, die twee jaar geleden werd ingesteld, weer iets meer. Doel is op termijn de gehele Rondweg te ontdoen van verkeerslichten en ongelijkvloerse kruisingen aan te leggen . De aanleg van het viaduct Delftlanden en de reconstructie van de aansluiting Hondsrugweg-Rondweg zijn hierbij belangrijke stappen.

De oplevering van het knooppunt Hondrugweg-Rondweg-Nijbracht betekent voor het gebied Nijbracht de realisatie van een derde grote ontsluiting, waarmee het gebied nu ook vanuit de richting Delftlanden en vanuit de wijk Rietlanden gemakkelijk te bereiken is. Ook moeten de verkeersproblemen bij de aansluiting Rondweg-Abel Tasmanstraat nu verminderen omdat aan- en afvoer van verkeer beter gespreid worden. Voor de hoofdaanvoerroute voor Dierenpark Emmen betekent het nieuwe knooppunt ook een vlotter aan- en afvoer van verkeer via de Hondsrugweg. Het nieuwe knooppunt heeft ruim vier miljoen euro gekost.