Raad voor de Rechtspraak


Eén procesregeling voor alle bestuursrechtelijke zaken

Den Haag, vrijdag 4 juli 2008

De procedure voor algemeen bestuursrechtelijke zaken, belastingzaken en vreemdelingenzaken is voor het eerst gevat in één gezamenlijke procesregeling. Dit is een van de belangrijkste wijzigingen die de Procesregeling bestuursrecht 2008 regelt, die op 1 juli 2008 in werking treedt. Hierin staat wat partijen mogen verwachten van de rechtbank bij het voeren van een bestuursrechtelijke procedure. Alle negentien rechtbanken hanteren de nieuwe regeling, die in opdracht van het Landelijk Overleg Sectorvoorzitters Bestuursrecht is opgesteld. Aanleiding voor het vernieuwen van de procesregeling vormde de wens te komen tot een verdergaande integratie van de verschillende deelgebieden in het bestuursrecht.

Met de invoering van de nieuwe procesregeling wordt een belangrijke stap gezet in een verdere uniforme aanpak van het procesrecht door de sectoren bestuursrecht. Doordat de oude afzonderlijke procesregelingen voor bestuurs- en vreemdelingenzaken zijn geïntegreerd in een gezamenlijke procesregeling vallen alle bestuursrechtelijke zaken nu onder hetzelfde beleid. Ook zijn voor alle sectoren bestuursrecht van de negentien rechtbanken de termijnen gelijk getrokken.

Andere belangrijke veranderingen ten opzichte van de oude procesregelingen zijn:

* Voor het deskundigenonderzoek zijn hoor en wederhoor uitvoeriger geregeld.

* De verantwoordelijkheden bij het verkrijgen van tolkbijstand is duidelijker geregeld; ook is tolkbijstand bij punitieve sancties voor het eerst geregeld.

* Voor de geheimhouding zijn geregeld: de verantwoordelijkheden van verzoeker, de termijnen en de positie van de (andere) partij(en).
* In situaties waar parallel een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan en een beroepschrift is ingediend is voorzien in een coördinatieregeling.

* In verband met de inwerkingtreding van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen is versnelling in de procedure van zaken over dat onderwerp geregeld.

* De datum van de zitting wordt in overleg met procespartijen vastgesteld of partijen kunnen binnen één week na de verzending van de uitnodiging verklaren dat zij verhinderd zijn en verzoeken om een andere datum. Maken partijen van die mogelijkheid geen gebruik dan zal een later ingediend verzoek om uitstel alleen in uitzonderlijke omstandigheden worden gehonoreerd.
* De tekst van de Procesregeling bestuursrecht 2008 is, in tegenstelling tot de oude regelingen, een doorlopende tekst die chronologisch de procedure bij de bestuursrechter volgt.

Bij het tot stand komen van de Procesregeling bestuursrecht 2008 zijn onder andere de hogere beroepscolleges, alle ministeries, de Nederlandse orde van Advocaten, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het UWV, de SVB, de VNG, het IPO en de Unie van Waterschappen geconsulteerd.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 4 juli 2008 Naar boven