Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 4 juli 2008

Kenmerk 130

IBA krijgt eervolle vermelding op Footbridge 2008

Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) kreeg een eervolle vermelding tijdens Footbridge 2008. De vermelding betrof het technisch ontwerp van de Oosterdoksdraaibrug in Amsterdam.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de derde internationale conferentie Footbridge 2008, van 2 tot 4 juli in Porto (Portugal). Andere genomineerden waren Brno (Tsjechische republiek), Queensland (Australië) en Maribor (Slovenië).

IBA, dat vorige maand een boek uitbracht om het stedelijk ingenieurswerk beter zichtbaar te maken, is zeer verheugd. "We zijn trots op onze bruggen, ze behoren tot de meest bijzondere van de wereld, zo blijkt maar weer" zegt IBA directeur A. van Olst.

De Oosterdoksdraaibrug is een beweegbare brug voor fietsers en voetgangers en verbindt Oosterdokseiland met de Dijksgracht. Sinds 2005 in gebruik, is het inmiddels een belangrijke schakel in de route tussen de binnenstad en de IJ-oever. De brug heeft een doorvaarhoogte van 3,15 meter en ligt in de op één na drukste vaarroute van Amsterdam. Henk Meijer van Kerstemeijer Architekten BV is de ontwerper van de brug, IBA verzorgde het technische ontwerp en Konstruktiebedrijf Hillebrand BV bouwde de brug. Allen werkten in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam.

Footbridge 2008 wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband tussen de universiteit van Porto en het technisch bureau voor staalgebruik (OTUA) en heeft als doel allerlei disciplines samen te brengen om te discussiëren over alle aspecten van voetgangersbruggen.

Pb-130