Gemeente Groningen

Groningen wil steviger rol spelen in Noordwest-Europa Groningen wil een steviger rol spelen in Noordwest-Europa, wil samen met de Groningse kennisinstellingen toponderzoek en innovatie stimuleren en wil bij duurzaamheid voorop lopen en goede bereikbaarheid garanderen. Én Groningen wil haar groen koesteren en de wijken op orde houden.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in Stad op Scherp, de nieuwe structuurvisie van de gemeente Groningen. De structuurvisie bestrijkt de periode 2008-2020 en schetst ruimtelijke contouren voor nieuw beleid voor de stad.

Leegloop
In de structuurvisie constateert het college dat Groningen er goed op staat. "Maar dat betekent niet dat er achterover geleund kan worden", lichten B&W toe. "Nieuw beleid is nodig om de vergrijzing en leegloop van de regio tegen te gaan, de concurrentie van andere steden het hoofd te bieden en de nog steeds aanwezige werkloosheid te bestrijden. In samenwerking met anderen zetten we de stad op scherp."

Banenmotor
Het college wijst in Stad op Scherp zes `dynamo's' aan, de drijvende krachten van de stad: de binnenstad (met een aparte nota Binnenstad.nu), het UMCG, Martiniziekenhuis en omgeving, Zernike, Europapark en het Stationsgebied. "Gezamenlijk dragen zij de stedelijke en regionale economie", aldus het college. "Zij bieden kansen in nationaal en internationaal perspectief. Een aantal dynamo's draaien op de rijkelijk aanwezige kennis, de instellingen, wetenschappers en studenten. Zij moeten zorgen voor technologische vernieuwing en creativiteit. Samen met de dienstensector vormen zij de nieuwe banenmotor."

Stadshart
Groningen is drukte op de vierkante kilometer, stelt het college. "De binnenstad met haar vele voorzieningen en evenementen en weldadige rust in de weidse, groene omgeving op fietsafstand van het stadshart. Niet alleen de nabijheid van het Ommeland is een belangrijke kwaliteit van de stad, ook het groen ín de stad wordt gekoesterd." In een aparte nota, de Groenstructuurvisie, zet het college in op verbetering en uitbreiding van het groen.

Wereldtentoonstelling
Stad op Scherp zegt ook iets over de SuikerUnielocatie die vrijkomt door de sluiting van de suikerfabriek. "Hoewel we de eerste vijftien jaar geen definitieve ontwikkelingen zien, willen we van harte meedenken over tijdelijke vormen van gebruik", schrijft het college. "In afwachting van nieuwe ideeën zijn evenementen op sportief en/of cultureel gebied en een wereldtentoonstelling over duurzame energie mooie voorbeelden voor zo'n invulling."

Inspraak
Vanaf 26 september kunnen de Stadjers hun mening geven over de structuurvisie Stad op Scherp, de groenstructuurvisie en binnenstad.nu. De inspraakperiode van zes weken wordt ondersteund door een publieksmanifestatie in de hal van de dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken RO/EZ). Naast uitgebreide aandacht voor en uitleg over het nieuwe structuurplan, besteedt de tentoonstelling aandacht aan de structuurplannen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Plan van Uitbreiding
Ook het Plan van Uitleg van Mulock Houwer uit 1906 en het Plan van Uitbreiding van Berlage-Schut uit 1928-1932 worden geëxposeerd. Oude Falkplanplattegronden laten zien wat er van de ruimtelijke beleidsvoornemens is terug te vinden in de stad. Er komen ook debatten over de structuurvisie. OOG-TV verzorgt een uitzending over Stad op Scherp.
Gepubliceerd op: vrijdag 4 juli 2008
vrijdag 4 juli 2008:
Groningen wil steviger rol spelen in Noordwest-Europa vrijdag 4 juli 2008:
Gemeente verdubbelt premie bij vinden van werk