Senternovem


03-07-2008 | Ministerie van Economische Zaken introduceert Innovatiekrediet

In het mkb schuilt veel innovatieve kracht: mkb'ers vormen de groeibriljanten van de Nederlandse kenniseconomie. Maar wie wil innoveren moet belangrijke obstakels overwinnen. Voor mkb'ers zijn die vaak van financiële aard: veel bedrijven hebben moeite om financiering te vinden voor innovatieve projecten, waardoor veel goede ideeën op de plank blijven liggen. Om daarin verandering aan te brengen introduceert het Ministerie van Economische Zaken het Innovatiekrediet. Een regeling die wordt uitgevoerd door SenterNovem. Voor 2008 is een budget van ruim 20 miljoen euro beschikbaar. Voor de jaren daarna wordt een budget oplopend naar 50 miljoen euro per jaar voorzien.

Wat is Innovatiekrediet?

Het Innovatiekrediet is een risicodragend krediet voor de financiering van ontwikkelingsprojecten met veel commerciële potentie maar nog grote technische risico's. De projecten zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten. Het Innovatiekrediet vermindert het financiële risico voor de ondernemer: mislukt het project, dan hoeft het Innovatiekrediet niet te worden terugbetaald.

Beoordelingscriteria zijn onder meer de kwaliteit en haalbaarheid van de plannen, de kwaliteit van de onderneming en het management en de financiële positie van de onderneming. Er is een apart budget beschikbaar voor projecten gericht op medische producten die klinisch getest moeten worden. De maximale projectduur is vier jaar. Zowel starters als gevestigde mkb-ondernemingen kunnen in aanmerking komen voor het Innovatiekrediet. Het krediet is rentedragend en moet worden afgelost na succesvolle afronding van de ontwikkeling.

Kredietomvang

Het Innovatiekrediet ondersteunt 35 procent van de totale ontwikkelingskosten. In de overige 65 procent dient de mkb'er op een andere manier te voorzien. Met het innovatiekrediet kunnen zowel relatief kleine als bijzonder grote projecten financiële ondersteuning krijgen. De minimale projectomvang bedraagt 300.000 euro, het minimale krediet bedraagt daarmee 105.000 euro. Het maximale krediet bedraagt 5 miljoen euro. Aanvragen kunnen worden ingediend bij SenterNovem.

Meer informatie: SenterNovem, afdeling Innovatiekrediet, telefoon 070-3735420, www.senternovem.nl/innovatiekrediet.