Provincie Utrecht

Convenant Verdrogingsbestrijding ondertekend

4-7-2008 -

Gisteren hebben bestuurders en directieleden van natuur-, milieu, en landbouworganisaties en water- en terreinbeheerders hun handtekening gezet onder het `Convenant Verdrogingsbestrijding in TOP-gebieden: een nieuwe impuls'. Dit vond plaats tijdens een speciale bijeenkomst in TOP-gebied Overlangbroek. In dit convenant is aangegeven hoe de provincie de komende 5 jaar, samen met de andere betrokken partijen, werkt aan het bestrijden van verdroging van natuur in de zogenaamde TOP-gebieden, de 12 belangrijkste verdroogde natuurgebieden in de provincie Utrecht.

`Een mooi resultaat', aldus gedeputeerde Binnekamp. `Het heeft even geduurd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar het is gelukt. Nu kunnen we echt verder met het aanpakken van verdroging in onze provincie.'

Sinds 1999 werkt de provincie Utrecht samen met de andere betrokken partijen aan het bestrijden van verdroging van Utrechtse natuurgebieden. Het oude, nu nog geldende convenant, sluit niet goed aan bij de nieuwe aanpak van verdroging zoals geadviseerd door de landelijke Taskforce verdroging.

De Taskforce adviseerde de provincie om tot 2015 alle aandacht en energie te richten op de aanpak van TOP-gebieden. Door concentratie op een beperkter aantal verdroogde gebieden kan een groter herstel van de natuur bereikt worden. Bij de aansturing van deze gebieden moet de provincie een grotere rol spelen dan voorheen. Er moeten duidelijkere afspraken met de gebieden komen over wat ieders rol is bij de aanpak van projecten. Ook moeten er afspraken komen over het doelgericht toepassen van instrumenten zoals de inzet van middelen, grondaankoop en een integrale aanpak.

Al deze adviezen van de Taskforce zijn meegenomen en verwerkt in het nieuwe Convenant Verdrogingsbestrijding in Topgebieden. Door ondertekening van het convenant bevestigen alle betrokken partijen dat zij achter de nieuwe aanpak staan en zich ook hiervoor inzetten.

Meer informatie: Marlies Verhoef, telefoon 030-258 2007