Gemeente Dongen


Ondersteuning voor mantelzorgers in Dongen

In haar vergadering van donderdag 3 juli is de gemeenteraad van Dongen akkoord gegaan met de beleidsnota Mantelzorg en Vrijwillige inzet. Met het vaststellen van dit beleidsplan geeft de gemeente, samen met een aantal lokale en regionale partners, vorm aan het beleid ter ondersteuning van mantelzorgers en vrijwillige inzet.

Jaarlijks geeft ongeveer één op de tien Dongenaren mantelzorg aan iemand uit zijn familie of naaste omgeving. De behoefte aan mantelzorg wordt steeds groter omdat bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Veel mantelzorgers hebben echter niet in de gaten dat zij mantelzorger zijn én een beroep kunnen doen op vormen van vrijwillige of professionele ondersteuning. Hierdoor komt het regelmatig voor dat de mantelzorger wegens overbelasting uitvalt. De belangrijkste actiepunten uit de beleidsnota zijn er op gericht om zo vroeg mogelijk in contact te komen met de mantelzorger. Op die manier kan ondersteuning geboden worden, aldus wethouder Piet Panis.

De komende jaren wordt extra aandacht geschonken aan vier specifieke groepen mantelzorgers;


- allochtone mantelzorgers


- jonge mantelzorgers


- werkende mantelzorgers


- zwaarbelaste mantelzorgers

Vrijwillige inzet

Over de vrijwillige inzet is in Dongen tot op dit moment niet veel bekend. Bij vrijwillige inzet gaat het over het op vrijwillige basis leveren van praktische, sociale en emotionele ondersteuning van mensen met een ziekte of een lichamelijke beperking. Het is vrijwilligerswerk waarbij de vrijwilliger intensief gecoacht en getraind moet worden. De komende jaren is er meer aandacht voor het investeren in lokale kennis en kunde. Met deze kennis en kunde kunnen vrijwilligers, die deze vorm van ondersteuning geven, hierop geworven, gecoacht en begeleid worden. Stichting Richting gaat hiervoor haar activiteiten uitbreiden.

Samenwerking

De beleidsnota is opgesteld in samenwerking met een groot aantal vrijwillige en professionele organisaties voor mantelzorg. Organisaties die aan de beleidsnota hebben meegewerkt zijn onder andere: de lokale mantelzorggroep (nu werkgroep Familiezorg), stichting Richting, de Volckaert, Thebe Thuiszorg, MEE en Stichting Mantelzorg Midden-Brabant.

Actiepunten

In totaal zullen in de komende jaren dertien actiepunten uitgewerkt worden. Hiermee is een bedrag van ruim 300.000 gemoeid.