Gemeente Rotterdam

In de nacht van donderdag 3 juli op vrijdag 4 juli is Gemeentewerken gestart met de voorbereidingen voor het plaatsen van de nieuwe Lage Erfbrug. De werkzaamheden duren tot maandag 7 juli. Direct aansluitend worden de Rochussenstraat, Aelbrechtskade en de Nieuwe Binnenweg geasfalteerd. Hiervoor is het nodig om het kruispunt Nieuwe Binnenweg Rochussenstraat Aelbrechtskade van 4 t/m 10 juli af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Voor het inhijsen van de twee brugdelen zijn twee grote mobiele kranen nodig. Eén kraan komt op het kruispunt Nieuwe Binnenweg Rochussenstraat Aelbrechtskade. De tweede kraan komt aan de andere zijde van de Schie, bij de Schiedamseweg. Na het plaatsen van de brugdelen wordt het contragewicht (ballast) geplaatst en worden de ballastkisten voorzien van stalen deksels.

S'nachts en overdag
Om de overlast voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, wordt er gedurende het hele weekend overdag en s nachts gewerkt. De scheepvaart is gestremd van vrijdag 4 juli (10:00 uur) t/m maandag 7 juli (12:00 uur). Tijdens het plaatsen van de brugdelen blijft de Schiedamseweg richting Havenstraat open voor verkeer, op voorwaarde dat de hijswerkzaamheden de veiligheid van de weggebruikers niet in gevaar brengen.

Nieuw asfalt
De afsluiting van het kruispunt Nieuwe Binnenweg betekent hoofdzakelijk dat het verkeer vanaf de Rochussenstraat (Coolhaven) niet kan doorrijden naar de Aelbrechtskade. Verkeer wordt door middel van borden omgeleid via de Heemraadssingel Mathenesserlaan Groshansstraat. Bestemmingsverkeer voor de Aelbrechtskade en de Rochussenstraat kan in beide gevallen tot het kruispunt komen, met uitzondering van vrachtwagens. De verkeerssituatie op de Nieuwe Binnenweg blijft zoals deze nu is; gemotoriseerd verkeer kan tot de Pupillenstraat rijden. Woningen en winkels blijven bereikbaar. De tijdelijke voetgangersbrug blijft in principe in gebruik, maar er kan oponthoud zijn. Tijdens het plaatsen van de brugdelen is het mogelijk dat de voetgangersbrug tijdelijk niet gebruikt kan worden vanwege de veiligheid. Na alle asfalteringswerkzaamheden zal de Nieuwe Binnenweg gedeeltelijk worden opengesteld voor gemotoriseerd verkeer.

Het verkeer kan vanaf de Nieuwe Binnenweg rechtsaf naar de Aelbrechtskade. Ook zal het verkeer vanaf de Rochussenstraat weer naar de Aelbrechtskade kunnen rijden. In juli en augustus worden de installaties van de nieuwe brug geplaatst, en aansluitend wordt het geheel uitgebreid getest. Naar verwachting kan de Lage Erfbrug vanaf 15 september 2008 weer in gebruik worden genomen.

Bron: Gemeentewerken, 04-07-2008