Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Kabinet: heffingen loonbelasting en premies versimpelen

Datum: 04 juli 2008

Het kabinet gaat onderzoeken of de heffingen voor premies en belastingen administratief simpeler kunnen. Dit maakt het loonstrookje overzichtelijker voor de werknemer. Gedacht wordt aan een scenario dat inhoudt dat de werkgever alle inhoudingen die door de werknemer zijn verschuldigd in een keer kan afdragen, evenals alle door de werkgever zelf verschuldigde premies. Dat scheelt zowel werkgevers als Belastingdienst werk. Dit staat in een brief die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris De Jager van Financiën aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Werkgevers houden momenteel over het loon van een werknemer loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering in en betalen zelf premie werknemersverzekeringen en een werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering. Daarvoor gelden afzonderlijke heffingspercentages en grondslagen en die leiden tot hoge administratieve lasten voor bedrijven. Het kabinet ziet een gesplitste heffing als een belangrijke stap naar verdere vereenvoudiging; de werkgever kan dan alle heffingen in één bedrag afdragen aan de Belastingdienst. Vervolgens verdeelt de Belastingdienst de inkomsten uit de gecombineerde heffingen over de verschillende fondsen (zoals WW-fonds).
Voorwaarde hiervoor is wel dat er één en dezelfde definitie komt voor `loon'; nu zijn er nog verschillende definities, bijvoorbeeld bij een auto van de zaak of bij inleg in de levensloopregeling.