Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Besluit verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

Datum: 02 juli 2008

De staatssecretaris van Financiën heeft 30 juni een besluit gepubliceerd over de verwerking van de teruggaaf van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007.

De werkgever houdt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en het werknemersdeel van de premies werknemersverzekeringen tot een bepaald maximum in op het loon van de werknemers en draagt deze af. Als een werknemer meer dan één dienstbetrekking heeft, kan het voorkomen dat in totaal meer dan die maximumbedragen wordt ingehouden en afgedragen. De Belastingdienst betaalt de teveel betaalde bedragen terug na afloop van het kalenderjaar.

Het teruggeven vergt van de werkgever nogal wat handelingen in de loonadministratie. De teruggaaf kan zo laag zijn dat de administratieve last van de werkgever niet in verhouding staat tot het voordeel van de werknemer. Om de werkgever tegemoet te komen heeft de staatssecretaris het volgende besloten.
De staatssecretaris vindt het goed dat:
° werkgevers een teruggaaf van de bijdrage Zvw 2007 tot en met EUR 13 per werknemer en een teruggaaf van het werknemersdeel WW-Awf (of Ufo premie 2007) tot en met EUR 13 per werknemer niet verwerken in de loonadministratie
° werkgevers ervoor kiezen het bedrag van die teruggaven tot en met EUR 13 aan Zvw 2007 en tot en met EUR 13 aan werknemersdeel WW-Awf (of Ufo premie 2007) per werknemer netto door te betalen aan hun werknemers. Die doorbetaling heeft dan geen gevolgen voor de loonheffingen
° werkgevers ervoor kiezen het bedrag van de teruggaaf van de bijdrage Zvw 2007 ongeacht het bedrag niet in de loonadministratie te verwerken als ze het volledige bedrag netto doorbetalen aan hun werknemers. Die doorbetaling heeft dan geen gevolgen voor de loonheffingen.