Gemeente Elburg

Elburg, betrouwbaar en rechtmatig

030708 Jaarstukken 2007 gemeente Elburg, betrouwbaar en rechtmatig

Persbericht

3 juli 2008

Jaarstukken 2007 gemeente Elburg, betrouwbaar en rechtmatig

Algemeen

Op 30 juni 2008 zijn de jaarstukken van 2007 van de gemeente Elburg aangeboden aan de gemeenteraad. De jaarstukken vormen de verantwoording van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. B&W leggen hiermee verantwoording af over beleid en beheer van het afgelopen jaar. De gemeente sluit het jaar 2007 af met een voordelig saldo van EUR 1.253.408. Hiervan komt EUR 858.723 uit de bouwgrondexploitatie. Deze inkomsten waren al voorzien en hiermee is al rekening gehouden bij de ontwikkeling van de plannen van de gemeente. Het overige voordeel is incidenteel en wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere ontvangen dividenden van BNG, Vitens en Nuon in 2007.

Accountantsverklaring

De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. De accountant controleert de jaarrekening op getrouwheid en rechtmatigheid. Getrouwheid betekent of de in de jaarrekening genoemde feiten kloppen met de werkelijkheid. Bij de rechtmatigheid wordt gekeken of jaarstukken in overeenstemming zijn met de begroting, en met de van toepassing zijnde wettelijke regelingen waaronder gemeentelijke verordeningen. Voor beide onderdelen heeft de accountant een goedkeurende verklaring gegeven.

Vanaf 2004 geldt dat de accountant de rechtmatigheid controleert. De gemeente heeft hierbij gekozen voor een groeitraject. Voor de jaarrekeningen 2004 en 2005 heeft dit ertoe geleid dat de accountant hierover geen oordeel heeft gegeven. Als gevolg van extra inzet vanuit de organisatie heeft dit traject in 2006 en 2007 geleid tot een goedkeurende verklaring voor rechtmatigheid. Het college heeft waardering voor dit resultaat. Voor de komende jaren blijft dit een belangrijk aandachtspunt dat verder wordt ingebed binnen de gemeentelijke organisatie.

Meer weten?

U kunt kennisnemen van de jaarstukken 2007 in de bibliotheken te Elburg en 't Harde, in de dorpshuizen Ons Huus te Hoge Enk en De Deel te Doornspijk. Daarnaast ligt het boekwerk ter inzage op het gemeentekantoor te Oostendorp.