Dienstenbond CNV

Nieuws

4 juli 2008

PRINCIPEAKKOORD CAO SUPERMARKTEN

GELEIDELIJKE AFSCHAFFING JEUGDSCHALEN IS BAANBREKENDE STAP VOOR JONGEREN

Afgelopen woensdag heeft CNV Dienstenbond met werkgevers een akkoord bereikt over de cao voor de Levensmiddelendetailhandel en de cao voor de VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven). Er zijn goede afspraken over loon gemaakt en veel verslechteringvoorstellen zijn tegen gehouden. Het akkoord wordt dan ook positief aan u voorgelegd.

De onderhandelingen hebben wederom lang geduurd. Dat was nodig, omdat er voor beide partijen wezenlijke zaken op de agenda stonden. Voor werkgevers was dat flexibilisering en modernisering (zaterdagen en toeslagen), voor CNV Dienstenbond was dat loon en het afschaffen van jeugdschalen. Ook een onderwerp als naleving van de cao is uitgebreid besproken.

Uiteindelijk is na zes onderhandelingsronden een acceptabel akkoord uit de bus gerold. De hoofdpunten uit het principeakkoord zijn:

Looptijd: 2 jaar, tot 1 april 2010.
Loon: 3,25% per 1 juli 2008, 3,50% per 1 juni 2009. Ervaringsjaren in de jeugdloonschalen van 18- en 19-jarigen. Werken op zaterdag: medewerkers in dienst vóór 1 juni 2008 behouden oude afspraken (maximaal 12 zaterdagen ingeroosterd). Cao-commissieleden krijgen de benodigde tijd voor de onderhandelingen. ADV: keuze in tijd of geld. Alleen in overleg met medewerker op vrijwillige basis.
In een najaarsoverleg zal gesproken worden over beloning (jeugdigen), naleving van de cao, opleidingen (EVC), veiligheid in de winkel. Naleving cao: meldpunt voor medewerkers bij bonden, signaallijn bij werkgevers.
Wederkerigheid bij gedwongen overname met betrekking tot pensioen wordt geregeld.
Vereenvoudigingvoorstellen (leesbaarheid) cao worden uitgevoerd. Werkgevers doen alleen zaken met uitzendbureaus die NEN-gecertificeerd zijn.
Invoering branche-RI&E.

Het afschaffen van de toeslag op avonden tussen 20.00 uur en 21.00 uur hebben werkgevers ingetrokken, dat was voor CNV Dienstenbond niet haalbaar. Werkgevers zullen aangesloten ondernemers stimuleren om het betalen van de vakbondscontributie van het brutoloon mogelijk te maken.

Bijzonder is de afspraak dat er ervaringsjaren in de jeugdschalen zullen worden ingebracht. Dat is voor CNV Dienstenbond een belangrijke afspraak op weg naar de afschaffing van jeugdschalen.

Bijgaand vindt u de complete lijst van onderwerpen waarover afspraken gemaakt zijn.

Al met al een acceptabel akkoord dat dan ook positief aan u wordt voorgelegd. Op het bijgaande reactieformulier kunt u tot 1 augustus aanstaande reageren of u het eens of oneens bent met dit principeakkoord.

CNV Dienstenbond heeft er alles aan gedaan om tot een goed resultaat te komen. Dat is gelukt. Samen met de kaderleden van CNV Dienstenbond die tijdens en na de onderhandelingen de bestuurder met raad en daad hebben bijgestaan. Daarmee is het een akkoord dat echt van de leden is. Echter, ook niet-leden profiteren daar van mee. Maak ze lid, samen staan we sterker en zo hebben ze zelf invloed op hun eigen arbeidsvoorwaarden. Maak uw ongeorganiseerde collega lid. Nu krijgen zij de eerste drie maanden gratis het lidmaatschap kado!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 - 5651052 of e-mail: supermarkten@remove-this.cnvdibo.nl Of kijk op internet: www.cnvdienstenbond.nl

Nu lid worden? Eerste drie maanden gratis!

De cadeaubon t.w.v. EUR 10.00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.