Dienstenbond CNV

Nieuws

4 juli 2008

Jeugdschalen voor supermarktmedewerkers verdwijnen

CNV Dienstenbond is te spreken over het principeakkoord voor de nieuwe cao dat het met de werkgevers in de supermarktbranche is overeengekomen. ,,Met name de afspraak over de afschaffing van jeugdschalen op termijn is baanbrekend'', zegt CNV-bestuurder Fedde Monsma.

Ruim 80% van de medewerkers in de supermarkten bestaat uit jongeren. Zij worden nu beloond op basis van hun leeftijd. CNV Dienstenbond wil echter al lange tijd dat zij betaald worden op basis van hun werkervaring. Monsma: ,,Werkgevers zien nu in dat dit inderdaad een discriminerend beloningssysteem is en willen door geleidelijke invoering van ervaringsjaren in de jeugdloonschalen de komende jaren de branche aantrekkelijker maken. Een grote en moderne stap voorwaarts voor de supermarkten en de sector.'' Monsma heeft het idee dat met dit principeakkoord medewerkers van supermarkten en distributiecentra gewaardeerd worden. ,,Het gaat goed met de branche en nu ook voor de medewerkers'', zegt hij.

In een tweejarige cao krijgen medewerkers er 6,75% loon bij; per 1 juli 2008 3,25% en per 1 juni 2009 nog eens 3,5%. De cao loopt tot 1 april 2010. Voor werkgevers is en blijft flexibiliteit belangrijk. Afgesproken is daarom dat medewerkers die na 1 juni 2008 in dienst treden meer dan de in de cao genoemde 12 zaterdagen per jaar ingeroosterd mogen worden.''

Gedurende de looptijd zal met de werkgevers gesproken worden over de toekomst van de branche. ,,Supermarkten zijn innovatieve bedrijven. Er gebeurt veel dat ook gevolgen heeft voor medewerkers. CNV Dienstenbond wil samen met de werkgevers inspelen op die veranderende toekomst. De jeugd heeft de toekomst, daar zullen we met opleidingen, beloning en plezier in werk, samen met werkgevers, hard aan gaan werken", aldus bestuurder Fedde Monsma.

De cao voor de levensmiddelendetailhandel en de cao voor de VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven) is van toepassing op meer dan 200.000 medewerkers en op 3.100 ondernemingen met in totaal 5.800 winkels.

Kijk voor de nieuwsbrief die naar onze leden is verstuurd en de tekst van het principeakkoord hier.