Erfgoed Nederland

Persbericht

Erfgoed Nederland
Centrum voor Historische Cultuur

bijzondere leerstoel Historische Cultuur en Educatie aan Erasmus Universiteit


1 juli 2008

Stichting Erfgoed Nederland, het sectorinstituut voor cultureel erfgoed, maakt bijzondere leerstoel Historische Cultuur en Educatie mede mogelijk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Per 1 juli 2008 is mevrouw dr. Carla van Boxtel benoemd als bijzonder hoogleraar Historische Cultuur en Educatie bij het Centrum voor Historische Cultuur (CHC) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op geschiedenisonderwijs en erfgoededucatie in een globaliserende en multiculturele samenleving. Deze leerstoel is de eerste in Nederland op dit terrein. Daarbij komen ook actuele kwesties aan de orde, zoals de aandacht voor het nationale verleden, de pas geformuleerde cultuurhistorische canon van Nederland, de globalisering en de culturele diversiteit in schoolklassen.

Onderzoek naar historisch cultuur, educatie en diversiteit in een veranderende samenleving is actueel. Kennis van de taal, cultuur en geschiedenis zijn belangrijke voorwaarden voor betrokkenheid en participaties van burgers. De leerstoel is van groot belang omdat de huidige sociale kaders minder houvast bieden voor een gevoel van historische continuïteit en binding van mensen in de samenleving. Het onderzoek zal daarom een stimulerende, nuancerende en kritische bijdrage leveren aan de visievorming en het debat over identiteitsvorming, betekenisgeving en toe-eigening van gemeenschappelijke historische kennis.

Erfgoed Nederland is zeer verheugd met de Bijzonder Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wetenschappelijk onderzoek en reflectie op de historische cultuur en educatie is dringend nodig voor nieuw te ontwikkelen beleid. De inhoud en de betekenis van het geschiedenisonderwijs en erfgoededucatie staan blijvend in de belangstelling van het sectorinstituut. Met deze leerstoel slaat Erfgoed Nederland, samen met het Centrum voor Historische Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een brug tussen wetenschap en erfgoed.

Het curatorium van deze leerstoel bestaat uit: prof.dr. Maria Grever (voorzitter en directeur CHC), prof.dr. Ton Bevers, prof.dr. Siep Stuurman en drs. Richard Hermans (directeur Erfgoed Nederland).

Erfgoed Nederland www.erfgoednederland.nl/erfgoed-nederland

Centrum voor Historische Cultuur www.fhk.eur.nl/chc/


Noot voor de redactie (