Senternovem


04-07-2008 | SenterNovem tekent samenwerkingsverklaring met Chili

Jef Pleumeekers (directeur van SenterNovem) en Rafael Lorenzini van het Chileense CPL (Council of Clean Production) waren het unaniem met elkaar eens: samenwerking tussen landen en organisaties op het gebied van energiebesparing is noodzakelijk. Op dinsdag 24 juni 2008 werd deze opvatting formeel bekrachtigd door ondertekening van de Letter of Intent.

"Door toenemende globalisering raken problemen op energiegebied steeds vaker met elkaar verbonden. Daarom is het nodig dat wij ook onze kennis en ervaringen verbinden en gezamenlijk een antwoord geven op de vraagstukken waar wij voor staan", aldus Jef Pleumeekers. Rafael Lorenzini toonde zich eveneens verheugd over de samenwerking. Namens het CPL hoopt hij dat onze organisaties elkaar steeds vaker vinden in het delen van kennis.

De samenwerkingsverklaring zat al een paar maanden 'in het vat'. De ondertekening was de bekroning van enkele maanden intensieve voorbereiding. Rineke Hakkens, als adviseur van Team Netwerk Bedrijven SenterNovem betrokken bij de voorbereidingen, legt uit: "Met deze samenwerkingsovereenkomst geven SenterNovem en CPL nadrukkelijk aan dat zij willen samenwerken op het vlak van energie-efficiency en van elkaar willen leren. Door kennis en ervaringen uit te wisselen profiteren we beiden optimaal van elkaars expertise." De focus van het Team Netwerk Bedrijven ligt dit jaar onder andere op het internationaal uitdragen van de MJA aanpak. De samenwerking met Chili biedt hiervoor een uitgelezen kans.

Chili is rijk aan koper, grondstoffen en mineralen, het is de belangrijkste staalproducent van Zuid-Amerika en de grootste fruitexporteur van het zuidelijk halfrond. Het land is sterk afhankelijk van de invoer van fossiele brandstoffen uit buurlanden. Hakkens: "Juist vanwege hun afhankelijkheid van buurlanden spreken de Nederlandse werkwijze (het sluiten van convenanten tussen overheid en bedrijfsleven) en onze praktijkvoorbeelden de Chilenen zo aan. In de nabije toekomst zal de samenwerking geconcretiseerd worden in een plan van aanpak en zullen samenwerkingsprojecten worden gestart op het gebied van MJA en schone technieken. De nadruk ligt op energiebesparing in de agro-sector. "De samenwerkingsovereenkomst heeft een looptijd van twee jaar.
SenterNovem tekent samenwerkingsverklaring met Chili - 24-06-2008 SenterNovem tekent samenwerkingsverklaring met Chili - Handenschudden - 24-06-2008

Directeur van SenterNovem, Jef Pleumeekers (links) en Rafael Lorenzini van het Chileense CPL (Council of Clean Production) ondertekenen de Letter of Intent