Gemeente Waddinxveen


Gemeenten en Hoogheemraadschap pakken aanleg riolering gezamenlijk op

ondertekening convenant

Ondertekening intentieverklaring Rioleringsproject

Donderdag 3 juli ondertekenden de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, gemeente Waddinxveen en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de intentieverklaring Rioleringsproject Bredeweg. Hiermee bevestigen alle partijen de gezamenlijke aanleg, de kostenverdeling en het toekomstig beheer van het hele systeem van de riolering in dit buitengebied.

In het buitengebied Bredeweg en omgeving zijn nog steeds woningen en bedrijven niet aangesloten op het riool. Sinds 2005 is het echter wettelijk niet meer toegestaan afvalwater te lozen in het oppervlaktewater. Voor 1 januari 2009 dient dit buitengebied dan ook te worden aangesloten. Het nieuwe gehanteerde rioolsysteem is goed voor het milieu. Het zorgt namelijk voor ecologisch gezond water, omdat afvalwater gescheiden van het hemelwater wordt afgevoerd. Bovendien heeft dit systeem voor de mensen die in het gebied wonen en werken praktische voordelen.

Groot karwei
Het aansluiten is een groot karwei. In dit deel van het buitengebied was alleen een klein gemaal van Schieland in Zevenhuizen-Moerkapelle beschikbaar en dat gemaal was al overbelast.
Inmiddels is er door Schieland een nieuw rioolgemaal op Distripark gebouwd met een nieuwe, grote persleiding naar de rioolwaterzuivering Kortenoord in Nieuwerkerk aan de IJssel.
Eerst volgt de bouw van nieuwe gemalen aan de Abraham Kroesweg en de Tweede Bloksweg. Deze gemalen sluiten dan aan via een persleiding op het gemaal Distripark. Daarna worden alle clusters aangesloten op de twee nieuwe gemalen.

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het riool zijn al in volle gang. Rond 1 januari 2009 moet het hele rioleringsproject gereed zijn. Dan is 99,9 procent van de woningen/panden in de gemeenten aangesloten op het riool.

Waddinxveen, 4 juli 2008

Op de foto:
De heer ir. F.W.A Helsloot , wethouder van Zevenhuizen-Moerkapelle (links), de heer D. Lont, wethouder Waddinxveen (midden) en hoogheemraad de heer N.M. de Rooij bekrachtigen namens de drie partijen de gezamenlijke aanpak voor de aanleg van de riolering aan de Bredeweg e.o.