Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Raad schuift met bestemmingsreserve Eat & Meet

Tijdens de bespreking van de kadernota 2009, die de uitgangspunten voor de komende begroting aangeeft, hebben de deelraadsfracties op 26 juni diverse moties en een amendement ingediend.

Anders oormerken
Het amendement was van de SP en bedoeld om een bedrag van 150.000 euro dat in de begroting 2008 is gereserveerd voor Eat & Meet anders te oormerken.

Activiteiten stoppen
Dat betekent dat de activiteiten gestopt moeten worden, aldus een toelichting op het amendement. Het voorstel was om 150.000 euro over te hevelen naar de algemene reserve. Alle partijen, op het CDA na, stemden hiermee in.

Projecten
Uit een brief over Eat & Meet, die de raad voor de vergadering ter hand was gesteld, bleek dat het dagelijks bestuur voor de gereserveerde 150.000 euro tóch een beoogde bestemming had, namelijk een aantal meet-projecten, zoals Jazz op Zuid (juli 2008), de DialoogDrieDaagse (september 2008), en een voetbaltoernooi en -clinics op het Afrikaanderplein in het kader van 100 jaar Feyenoord (juli 2008).

Pot Economie
Portefeuillehouder René Kronenberg kondigde aan dat hij in september een voorstel aanbiedt aan de raad. De evenementen moeten doorgaan en ik heb dekking in het programma Economie, aldus de portefeuillehouder. In september hoop ik met een begrotingswijziging de pot economie op te hogen.

Zomeractiviteiten
Er was ook nog een motie van de SP om in de volgende begroting 10.000 euro te reserveren voor zomeractiviteiten voor jong en oud op het Afrikaanderplein, te organiseren door Sport en Recreatie. Deze motie werd met een krappe meerderheid aangenomen (10 stemmen voor, 8 stemmen tegen).

Turkse zender
De andere moties die tijdens dit agendapunt werden ingediend, betreffen het behoud van de Turkse zender TRT Int. op de Rotterdamse kabel (de raad draagt het dagelijks bestuur op een brief te sturen aan de programmaraad), een buurtreferendum (als hulpmiddel om de burgerparticipatie op wijkniveau te verbeteren) en Het Gemaal (de vestiging van een jongerenontmoetingscentrum aldaar gezien de problemen in Plein 3).

Het Gemaal
De TRT-motie van de PvdA werd aangenomen met tegenstemmen van Leefbaar Rotterdam, SP en het CDA. De motie Buurtreferendum van Leefbaar Rotterdan werd ingetrokken omdat bestuurder Robbert Baruch toezegde dit te zullen bespreken met andere deelgemeenten waar zon motie ook aan der orde is. Ook de motie Het Gemaal van de SP ging van tafel. Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn gaf aan dat eigenaar Vestia andere plannen heeft met het gebouw.

Plein 3
Tijdens de discussie over de kaderbrief werd wederom uitgebreid gesproken over de overlast rond Plein 3. Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) stelde dat cameras waren weggehaald en dat verlichting en rolluiken kapot waren. Ik bestrijd niet dat er iets aan gedaan moet worden, reageerde Oudshoorn. De problemen met de rolluiken moeten verholpen worden. Een klein percentage van de bewoners klaagt over overlast, de politie zegt dat er geen sprake is van grote overlast. We nemen de bewoners serieus en gaan met hen praten. Maar hier bestaat dus verschil van inzicht over.

Weekend open
Na een pleidooi van Deniz Çattikkas (PvdA) voor openstelling van jongerencentra in de weekenden meldde de voorzitter dat er extra jongerenwerkers komen. Voor Katendrecht is er al extra financiering, daar zijn ze nu al in het weekend open, aldus Oudshoorn. Na het amendement en de moties werd uiteindelijk ook de kadernota in stemming gebracht. PvdA en Leefbaar Rotterdam stemden voor, de SP, GroenLinks en het CDA waren tegen.

Begrotingswijzigingen
De raad stemde unaniem in met diverse begrotingswijzigingen. Er was door meerdere fracties een voorbehoud gemaakt met betrekking tot de overdracht van buurthuis Kamelia (budgetverschuiving naar een ander begrotingsprogramma) en de inzet van mosquitos (besteding extra stedelijke middelen voor wijkveiligheid). Na beantwoording van de resterende vragen kon iedereen akkoord gaan. Marco van Lent (PvdA) tekende nog wel aan dat over de mosquitos nog gedebatteerd zal worden.

(foto: De motie Het Gemaal van de SP (vestiging van een jongerenontmoetingscentrum aldaar) ging van tafel. Eigenaar Vestia heeft andere plannen met het gebouw, werd tijdens de vergadering aangegeven.)