Gemeente Nijefurd


Iedereen welkom op It Soal in Workum

It Soal.jpg

It Soal is een trekpleister voor toeristen, kitesurfers, catamaranzeilers, inwoners van Workum en de gehele gemeente Nijefurd. Vooral in de zomerperiode, als het mooi weer is en de kinderen vakantie hebben, is het strand erg in trek. Helaas ontving de gemeente Nijefurd de afgelopen jaren veel klachten over het strand. "It Soal is chaotisch en rommelig," was een veel gehoorde kreet. De gemeente erkende de kritiek en besloot om flink te investeren in het strand van Workum.

Opwaardering voor It Soal

Dinsdag 1 juli is daarom als eerste de entree van It Soal aangepast. Er is een fietsenstalling geplaatst. Bezoekers kunnen nu zowel de auto als de fiets vlakbij de ingang van het terrein plaatsen. Uitgangspunt is dat iedereen zich veilig en prettig voelt op It Soal. Daarom is het strand alleen toegankelijk voor voetgangers. Binnenkort worden er ook informatieborden geplaatst. Hondenbezitters met hun aangelijnde hond(en) zijn ook welkom op It Soal. Verspreid over het terrein staan nu voldoende prullenbakken voor uitwerpselen en ander afval. Volgende week komen er nog 10 nieuwe zitbankjes. Ook wordt op dit moment gekeken naar de mogelijkheden voor een beachvolleybalvoorziening. Op deze manier krijgt It Soal een steeds gebruiksvriendelijker karakter.

Kiten mag, bij de kitesurfschool

Ook de vele kitesurfers blijven uiteraard welkom op It Soal! Het gehele jaar met uitzondering van de maanden juni, juli en augustus is vrij kitesurfen toegestaan. Omwille van de veiligheid is kitesurfen in deze drie maanden van het hoogseizoen enkel mogelijk onder toezicht en verantwoordelijkheid van de kitesurfscholen bij It Soal. Een ballenlijn geeft de opstap- en landingszone aan. Op deze wijze draagt de gemeente samen met de kitesurfscholen zorg voor een veilige situatie voor alle bezoekers. Gevorderde kitesurfers die geen gebruik willen maken van de kitesurfscholen, kunnen terecht op de kitespots in Hindeloopen en Stavoren.

We zijn er nog niet

Met alle bovenstaande maatregelen is de gemeente nog niet klaar met It Soal! Ook volgend jaar zet Nijefurd in op de opwaardering en bestaande wensen ten aanzien van het strand.