Centraal Bureau Fondsenwerving

Het CBF verstrekt drie nieuwe keurmerken, verlengt veertien keurmerken. In het vervolg toetsing volgens nieuw Reglement CBF-Keur.

De Commissie Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft in de vergadering van 3 juli 2008 drie nieuwe keurmerken verstrekt. Ook werd veertien maal het keurmerk opnieuw verstrekt.

Vanaf nu zullen de keurmerkaanvragen volgens het nieuwe Reglement worden beoordeeld. De principes voor goed bestuur van de Code Goed Bestuur voor Goede Doelen (Code Wijffels) zijn vanaf 1 juli 2008 opgenomen in het toetsingskader van het CBF-Keur. De toetsingssystematiek van het nieuwe CBF-Keur is ook aangepast. De vijfjaarscyclus wordt vervangen door een driejaarscyclus met integrale toetsingen. De jaarlijkse toetsingen op specifieke onderwerpen worden met het oog op de administratieve lastenverlichting teruggebracht tot een toetsing van het jaarverslag en de Verantwoordingsverklaring over de principes van goed bestuur.
In de Verantwoordingsverklaring legt het bestuur of de Raad van Toezicht verantwoording af over drie principes:
1. Onderscheid de functies toezicht houden, besturen en uitvoeren.
2. Optimaliseer de effectiviteit en efficiency van bestedingen.
3. Optimaliseer de omgang met belanghebbenden.

Het totale aantal keurmerkhouders is nu 268. Hieronder zijn ook organisaties die niet zelf aan fondsenwerving doen maar geld ontvangen van kansspelorganisaties.
Het CBF toetst jaarlijks alle fondsenwervende instellingen die in het bezit zijn van het CBF-Keur. In de controle en het toezicht wordt o.a. accent gelegd op de bestedingen van de goede doelen. Het CBF verlangt in de jaarverslagen van de keurmerkhouders een rapportage over de behaalde resultaten en de problemen die men eventueel is tegengekomen. Op de website van het CBF (www.cbf.nl) worden de jaarverslagen en financiële kengetallen van de CBF-keurmerkhouders, van de houders van de Verklaring van geen bezwaar en honderden overige instellingen gepubliceerd.

De nieuwe keurmerkhouders zijn:
o Stichting Artis Natura Magistra
o Stichting Eye Care Foundation (fusie van Stichting Mekong Eye Doctors en Oogzorg Wereldwijd)
o Stichting Seva Network Foundation

Aan veertien bestaande keurmerkhouder is opnieuw het keurmerk verstrekt. Het betreft de volgende keurmerkhouders: o Stichting AAP, Opvang voor Uitheemse Dieren
o Stichting Adra-Nederland
o Stichting Artsen voor Kinderen
o Stichting Dorcas Hulp Nederland
o Stichting Fonds verstandelijk gehandicapten
o Stichting International Child Support
o Stichting Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) o Stichting Mama Cash
o Stichting MISSIO (Pauselijke Missiewerken Nederland) o De Rudolphstichting, Vereniging tot Verzorging van Kinderen o Stichting Salvatoriaanse Hulpactie
o Stichting Spieren voor Spieren
o Stichting Fondswerving Villa Pardoes
o Vereniging KNCV Tuberculosefonds


4 juli 2008