Senternovem


04-07-2008 | Groot baggerprogramma Twente op feestelijke wijze afgerond

Het vier jaar durende Subbiedproject van waterschap Regge en Dinkel is 30 mei 2008 op feestelijke wijze afgesloten. Gedurende deze dag is terug gekeken op het succesvol baggeren van waterbodems in het stedelijk gebied in Twente, met als resultaat ruime, schone beken met helder water. Tijdens de afsluiting is een samenwerkingsovereenkomst tussen waterschap Regge en Dinkel en de provincie Overijssel ondertekend om een aantal overgebleven beken ook te baggeren en saneren.

Het waterschap Regge en Dinkel heeft gezamenlijk met tien deelnemende gemeenten, provincie Overijssel, ingenieursbureau Oranjewoud en met een grote groep aannemers maar liefst 430.000 m3 baggerspecie op de wal gesleept.

Het vier jaar durende project is op feestelijk wijze afgesloten in de TwentscheWelle in Enschede. Er zijn enkele korte toespraken gegeven door Stefan Kuks, watergraaf waterschap Regge en Dinkel, Henk Holterman, dagelijks bestuurslid waterschap Regge en Dinkel, Renske Peters, directeur Water, directoraat-generaal Water, ministerie van Verkeer en Waterstaat, Theo Rietkerk, gedeputeerde provincie Overijssel en Jelmer van der Zee, wethouder van Enschede.

De unieke samenwerking tussen de verschillende partijen is in elke toespraak aangestipt. Deze aanpak mag dan ook bijzonder worden genoemd. Waar landelijk veel gemeenten en waterschappen individuele aanvragen indienden, heeft Twente gekozen voor een gezamenlijke aanvraag. Meer dan 200 trajecten werden gecombineerd tot 45 projecten. Gemeenten, provincie en waterschap hebben elkaar leren kennen en gezamenlijk de schouders gezet onder het ideaal van een schoon en vitaal watersysteem voor heel Twente. Dat biedt mogelijkheden, ook voor de toekomst. Subbied heeft het baggeren weer op de politieke agenda gezet. Het is duidelijk geworden welke middelen nodig zijn om de waterlopen weer op orde te brengen. Waterschap Regge en Dinkel neemt nu samen met de provincie ook de sanering van ernstig vervuilde waterbodems ter hand.

Het resultaat van vier jaar baggeren mag er zijn. Twente heeft weer mooie schone beken en rivieren met volop kansen voor flora en fauna om zich verder te ontwikkelen.

Contact

Meer weten? Neem contact op met John Beuving, waterschap Regge en Dinkel op telefoon 0546 - 832593 of per e-mail.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Waterschap Regge en Dinkel