Provincie Utrecht

PS: Hogere woningbouwopgave Rijnenburg

4-7-2008 -

Met een breed gedragen motie, ingediend door de PvdA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie, hebben de Staten in de vergadering van 4 juli uitgesproken dat de woningbouwopgave in Rijnenburg van provinciaal belang is. Aanleiding voor de motie is het grote woningtekort in de provincie Utrecht. De indieners van de motie zijn van mening dat een hogere bouwopgave in Rijnenburg bijdraagt aan de beperking van het woningbouwtekort. De gemeente Utrecht heeft echter beduidend minder woningbouw voor ogen. De Staten hebben daarom in de motie het College opgedragen duidelijkheid te verkrijgen over de mogelijkheid voor een hogere bouwopgave in Rijnenburg, rekening houdend met de verkeersontsluiting, de waterproblematiek en de groenontwikkeling. Verder dragen de Staten het College op te onderzoeken in hoeverre de rijksoverheid hieraan haar medewerking in juridische, beleidsmatige en financiële zin wil verlenen. Ook wordt het College opgedragen hierover met Utrecht in overleg te treden. PS vraagt uiterlijk in oktober van dit jaar over de uitkomsten van de onderzoeken en het overleg met Utrecht geïnformeerd te worden.

In de vergadering van PS werd de motie uitgebreid besproken.

Indiener Wim Bos(PvdA): "Rijnenburg is de laatste beschikbare grote bouwlocatie in de provincie binnen de rode contour. Met een woningdichtheid van 30 per hectare (zoals in Leidsche Rijn), is een groot aantal woningen mogelijk. Het aantal is afhankelijk van nader onderzoek, vandaar dat wij in onze motie geen aantallen noemen. De bevoegdheden die de nieuwe wet RO biedt moet je bereid zijn om in te zetten, maar niet op voorhand. Het vertrekpunt is dan ook samenwerking tussen provincie en de gemeente!". Naast de indieners kon ook de SP zich in de motie vinden.

Niet alle fracties akkoord
De fractie van het CDA kon niet met de motie instemmen, omdat zij zich niet kunnen vinden in het vooraf aankondigen van het mogelijk inzetten van het nWro instrumentarium. De wens om meer woningbouw te realiseren is echter wel de wens van het CDA, en ook zoals de motie zegt `met aandacht voor de verkeer en groen'. Het CDA diende een alternatieve motie in, waaruit een verwijzing naar het instrumentarium van de nWro ontbreekt. Deze motie kon niet op instemmening van de Staten rekenen. D66 wees de motie af omdat zij van mening zijn dat het laatste stuk groen rond de stad Utrecht niet volgebouwd mag worden en dat de extra verkeersstromen die hogere woningbouw tot gevolg zouden hebben een te grote druk op het Groene Hart zouden hebben.
De Partij voor de Dieren en Mooi Utrecht stemden ook tegen.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522