Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk uli 2008
4 j ICN U-2008.0931, DCE/08/27415

Onderwerp Bijlage(n) Veiling BKR kunst

Hierbij informeer ik u over de voortgang van de veiling van BKR-kunstwerken uit de rijkscollectie op internet.

Voorgeschiedenis
Bij brief van 1 juli 2005 werd u reeds geïnformeerd over de noodzaak van selectie binnen de rijks kunstcollectie zoals die beheerd wordt door het Instituut Collectie Nederland (ICN). Vanaf het midden van de jaren negentig is deze kunstcollectie reeds aanzienlijk verkleind. Dit gebeurde door overdracht van kunstwerken aan bruikleennemende instanties en kunstuitlenen. Ook werden kunstwerken terugggeven aan kunstenaars en geveild via Domeinen. In het licht van de ontwikkeling van een professioneel museaal afstotingsbeleid, werd een verdere verkenning van het traject van openbare verkoop van kunstwerken gesuggereerd.

In de zomer van 2007 startte het ICN met de verkoop van kunstwerken via de internetveiling eBay. Dit stuitte op bezwaren bij de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) en de kunstenaarsbond FNV Kiem, met name waar het ging om BKR-kunstwerken. Ik heb de veiling toen opgeschort.

Overeenstemming met de kunstenaarsbonden
In overleg met de kunstenaarsbonden, heb ik vervolgens mijn beleid benadrukt om kunstwerken die niet goed functioneren, nooit in bruikleen worden gevraagd, nooit het depot verlaten, vaak meervoudig in de rijkscollectie aanwezig zijn (grafiek), weer te mobiliseren. Het is mijn overtuiging dat kunstwerken hun waarde ontlenen aan het feit dat ze gezien kunnen worden. Verkoop vind ik een geschikt instrument om dit te bereiken omdat de aankoop van kunst bijdraagt aan een bewust beheer van het werk door de nieuwe eigenaar.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Ik heb met de kunstenaarsbonden afgesproken dat nog levende kunstenaars, die in het verleden gebruik hebben gemaakt van de BKR-regeling en die het niet eens zijn met de verkoop van hun werk, dit werk om niet terug kunnen krijgen. In afstemming met de bonden is in het vakblad voor beeldend kunstenaars een oproep geplaatst met het verzoek aan deze kunstenaars zich te melden. Verder heb ik op suggestie van de bonden bepaald dat de opbrengsten van de veiling na aftrek van de afstotingskosten ter beschikking worden gesteld aan het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving.

Ik zal in de tweede helft van dit jaar gedoseerd kunstwerken via eBay ter veiling brengen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

dr. Ronald H.A. Plasterk