Gemeente Rotterdam

Rotterdam Climate Initiative roept kabinet op tot maatregelen

Den Haag, 4 juli 2008 - Rotterdam is klaar om te beginnen met grootschalige opvang en opslag van CO2 (CCS) uit het Rotterdamse havengebied. Binnen enkele jaren kan via Rotterdam de uitstoot van 5 megaton CO2 worden voorkomen, eenderde van de reductiedoelstellingen van het kabinet. Dat maakt van Rotterdam koploper: nog nergens ter wereld wordt zoveel CO2 opgevangen. Het kabinet is nu aan zet om de randvoorwaarden te scheppen. Dat schrijft het Rotterdam Climate Initiative in het rapport 'CO2-afvang, -transport en -opslag in Rijnmond, rapportage 2008', dat vandaag naar het kabinet is gestuurd.

Bedrijven bereid te investeren
'Rotterdam biedt unieke kansen voor de ontwikkeling van CCS', zei Ruud Lubbers als voorzitter van de council van RCI bij de presentatie van de rapportage, 'Bedrijven in het Rijnmondgebied zijn bereid om mee te doen.' OCAP, Abengoa, Shell, Linde, en Wintershall hebben aangegeven te willen investeren, zodat in 2015 vijf megaton CO2-uitstoot wordt verwijderd. Andere bedrijven studeren nog op de mogelijkheden. Deze koplopers vragen om duidelijkheid voor de lange termijn, en die moet het kabinet verschaffen. Het Rotterdam Climate Initiative vraagt het kabinet daarom met klem om snelheid te maken en te zorgen voor passende regels, voldoende (financiële) middelen en een effectieve organisatie.

Noodzaak
Het opvangen, transporteren en opslaan van CO2 is een van de pijlers van het nationale klimaatbeleid van het kabinet en is ook nodig om in Nederland ruimte te houden voor economische groei. CCS kan op wereldschaal een reductie van 15-55% van de benodigde CO2-reductie in het jaar 2100 realiseren. In Rotterdam gaat het in 2025 om 20 miljoen ton CO2-uitstoot.

Paradepaardje
'Rotterdam wil zich met CCS profileren', zei wethouder Mark Harbers van Milieu, Haven en Economie: 'Als het kabinet op korte termijn de aangegeven duidelijkheid en daadkracht biedt, dán zijn we in staat om van CCS een nieuw paradepaardje van de Nederlandse economie te maken. Dan mist de Rotterdamse haven de boot niet.' Rotterdams geografische ligging is ideaal voor afvang van CO2. De regio Rijnmond kent een hoge concentratie van energie-intensieve industrie. Harbers verwees naar het nieuwe afvangproject van E.ON. 'Dit is een initiatief van het bedrijfsleven. Blijkbaar beschouwt E.ON het Rijnmondgebied als zeer kansrijk voor CCS.'

Emissiehandelssysteem
De industrie heeft in de komende jaren niet alleen te maken met plafonds, maar ook met het emissiehandelssysteem. Dit betekent dat bedrijven moeten betalen voor het uitstoten van koolstofdioxide. Op termijn wordt dat duurder dan het afvangen ervan. Uit de rapportage blijkt dat de CCS goedkoper uitpakt dan de verwachte prijs voor emissierechten voor CO2.

Regels, middelen en organisatie
De Rijksoverheid moet enkele barrières wegnemen om CCS mogelijk te maken. Zo moeten regels worden aangepast zodat afgevangen gas in de grond geïnjecteerd mag worden. Ook moet de overheid de lege gas- en olievelden aanwijzen voor de opslag.

Verder vraagt Rotterdam Climate Initiative een rijksbijdrage voor de opstartfase en de benodigde infrastructuur voor CCS. In 2020 kan het systeem marktgedreven functioneren.

Het kabinet is ook aan zet om duidelijkheid te verschaffen over wie verantwoordelijk is voor transport en permanente opslag onder de bodem. Tot slot hoopt het RCI dat het Rijk zal bijdragen aan de ontwikkeling van maatschappelijk draagvlak voor de nieuwe technologie.

Ontwikkeling van de CO2-uitstoot
Zonder extra maatregelen zal in 2025 46 megaton koolstofdioxide worden uitgestoten in het Rijnmondgebied. De klimaatambities van het Rotterdam Climate Initiative en het kabinet vereisen dat de uitstoot wordt teruggebracht tot maximaal 12 megaton. Om die doelstelling te halen is opvang van CO2 noodzakelijk, naast efficiënter omgaan met energie en het gebruik van vernieuwbare energiebronnen als wind- en zonne-energie en de inzet van biomassa.

Bron: Bestuursdienst, 04-07-2008