Ministerraad


Kabinet deelt analyse SER over globalisering

Persbericht | 04-07-2008

De Sociaal-Economisch Raad stelt volgens het kabinet terecht dat Nederland geprofiteerd heeft van globalisering, maar dat Nederland zich actief moet opstellen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het kabinet deelt de visie van de SER dat Nederland daarbij in staat blijft om eigen keuzes te maken. Het kabinet geeft aan dat het Nederland wil voorzien van een goed toekomstperspectief, goede sociale zekerheid en goede kwaliteit van de leefomgeving. Ook internationaal, via de EU en via instellingen als de International Labour Organisation, wil het kabinet zich inspannen om de voordelen van globalisering op aanvaardbare wijze te verdelen, sociale misstanden te bestrijden en andere belangrijke vraagstukken, zoals op het gebied van milieu en klimaatverandering, aan te pakken.

Dat staat in de eerste globale kabinetsreactie op het SER-rapport 'Duurzaam Globaliseren: een wereld te winnen' waar de ministerraad mee heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. De kabinetsreactie zal op korte termijn naar de Tweede Kamer worden gezonden.

Eind april 2007 heeft het kabinet bij de SER een adviesaanvraag ingediend over globalisering met als doel meer inzicht te krijgen in de economische en maatschappelijke effecten van globalisering. Reden voor de adviesaanvraag is de zorg van het kabinet over het afnemende draagvlak voor open grenzen in Nederland. Volgens de SER is globalisering geen nieuw fenomeen, maar gaat het een nieuwe fase in: het gaat sneller en ingrijpender. Nederland moet zich daarom onderscheiden in producten en diensten door meer toegevoegde waarde en kennis. Beleid moet er op gericht zijn om zoveel mogelijk te profiteren van de kansen die de globalisering biedt en om de nadelige gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Daarbij is de EU volgens de SER onontbeerlijk. Het SER-advies geeft verder aan op welke wijze ook elders in de wereld duurzame globalisering kan worden ondersteund.

In het najaar komt het kabinet met een uitgebreidere kabinetsreactie op het SER-rapport.