Ministerraad


Kabinet wil gezonde voedselkeuze makkelijker maken

Persbericht | 04-07-2008

Het kabinet wil dat het voor consumenten makkelijker wordt te kiezen voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daarvan een belangrijk onderdeel. De overheid gaat hierbij uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, producenten en maatschappelijke instellingen zoals scholen, werkgevers etc. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld voedselveiligheid waarbij de overheid normstellend optreedt. Om consumenten een bewuste keuze te kunnen laten maken, is het bevorderen van een gezond aanbod door het bedrijfsleven van belang. Daartoe stimuleert de overheid onderzoek, innovatie en zelfregulering door het bedrijfsleven. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de gezondheidszorg.

Dit staat in de nota 'Gezonde Voeding, van begin tot eind' waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De nota, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, gaat uit van het idee: maak de gezonde keuze de gemakkelijke keuze.

Speerpunten

Consumenten moeten bewuster en gemakkelijker kunnen kiezen voor gezonde voeding. De speerpunten van het voedingsbeleid liggen bij jeugd en ouderen. Bij jeugd, omdat gezonde voedingsgewoonten op jonge leeftijd een goede basis legt en gezondheidswinst oplevert voor nu en later. Bij ouderen is onder meer ondervoeding een serieus, maar onderbelicht probleem. Meer aandacht voor gezonde voeding is ook een thema dat binnen de gezondheidszorg de nodige aandacht verdient. Op deze manier wordt een verbinding gelegd tussen preventie en zorg; een belangrijke wens van het kabinet. In de voedingsvoorlichting komt daarom de nadruk te liggen op het totale voedingspatroon in plaats van op de afzonderlijke producten.

Gezondheidswinst

Meer aandacht voor voeding kan veel gezondheidswinst opleveren en het geneesmiddelenverbruik verminderen. Als de gehele Nederlandse bevolking voldoet aan de voedingsaanbevelingen, dan sterven er in 20 jaar naar schatting 140.000 mensen minder dan bij gelijk blijven van de huidige situatie. Ook verminderen de totale zorgkosten voor chronische ziekten dan met ongeveer drie procent. Het kabinet vraagt daarom de voedingsmiddelenindustrie, handel, retail, catering en horeca om hun voedselaanbod gezonder en gevarieerd te maken en om consumenten duidelijk te maken wat de samenstelling van een product is. Zij hebben hierin een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.