Ministerraad


Kabinet wil kwaliteitsnormen voor medische screening

Persbericht | 04-07-2008

Het kabinet wil dat het aanbod van producten en diensten op het gebied van screening aan minimale kwaliteitseisen voldoet. Mensen hechten veel waarde aan een goede gezondheid. Er bestaat dan ook een toenemende vraag naar screeningsmogelijkheden. Er komen steeds meer gezondheidstests op de markt. Consumenten moeten zelf kunnen beslissen of ze zich willen laten testen, maar dan moet het aanbod wel aan minimale kwaliteitseisen voldoen. Dit staat in de Kaderbrief screening waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor het kabinet staat de vrijheid van burgers om zelf te beslissen of men zich wil laten testen voorop. Bovendien hebben mensen belang bij een goede gezondheid en hebben zij daarin ook een eigen verantwoordelijkheid. Het zichzelf testen of laten testen is daarbij een vrije keuze. Maar, willen mensen echt in staat zijn een goed geïnformeerde, verantwoorde keuze te kunnen maken, dan moet het aanbod wel aan minimale kwaliteitseisen voldoen. Het kabinet stelt zich daarom ten doel om:

1. een goedgeïnformeerde keuze van de consument mogelijk te maken (vraagzijde);

2. de kwaliteit van alle screeningen te garanderen (aanbodzijde).

Daartoe zal het kabinet in samenwerking met patiëntenorganisaties, professionals, zorgaanbieders en verzekeraars zorgen dat betrouwbare informatie beschikbaar is. De informatievoorziening via bijvoorbeeld bestaande websites als www.kiesbeter.nl zal verbeterd worden. Ook de informatie over het aanbod van bevolkingsonderzoek door de overheid zelf zal worden verbeterd.

In EU-verband zal de regelgeving voor zelftests moeten worden aangescherpt. De overheid zal verder algemene normen stellen aan alle screeningen waardoor een keurmerk kan ontstaan. Daarmee koerst het kabinet op zelfregulering van de sector. Als vangnet blijft de Wet op het bevolkingsonderzoek van kracht. Deze zal worden verbeterd.

De ministerraad heeft ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de Kaderbrief screening.