Ministerraad


Uitbetaling aanvullende bijstand aan gepensioneerden met AOW-gat naar SVB

Persbericht | 04-07-2008

Gepensioneerden die recht hebben op aanvullende bijstand krijgen deze in de toekomst via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en niet langer via de gemeenten. Het gaat om mensen met een onvolledige AOW-uitkering, een zogenoemd AOW-gat. Zij maken niet altijd gebruik van de bestaande mogelijkheid een aanvullende bijstandsuitkering aan te vragen bij de gemeente.

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met deze en andere maatregelen om te voorkomen dat ouderen met een AOW-gat in de financiële problemen komen. Het gaat om mensen die tussen hun 15de en 65ste korte of langere tijd in het buitenland hebben gewoond. Voor ieder jaar buiten Nederland krijgt iemand 2 procent minder AOW.

Nu verstrekken gemeenten de aanvullende bijstand nog, maar niet alle AOW'ers die recht hebben op aanvullende bijstand profiteren daarvan. Zo'n 20 miljoen euro blijft jaarlijks op de plank liggen. Het kabinet wil dit zogenoemde niet-gebruik tegengaan door de uitbetaling van de AOW en de aanvullende bijstand in één hand te leggen: die van de SVB. Gemeenten kunnen de uitvoering van de aanvullende bijstand voor ouderen nu al vrijwillig aan de SVB overhevelen. Uit de ervaringen van de ongeveer 130 gemeenten die dit hebben gedaan, blijkt dat het goed werkt.

Daarnaast houden gepensioneerden met een onvolledige AOW en een aanvullende bijstandsuitkering straks meer geld over als ze iets bijverdienen. Zij mogen een deel van de bijverdiensten houden: die wordt niet meer afgetrokken van de aanvullende bijstand. Zo kunnen zij het tekort op hun AOW verkleinen

Ook gaat de SVB mensen die geen volledige AOW hebben beter voorlichten over de mogelijkheden om zich vrijwillig bij te verzekeren. Het gaat om mensen die naar het buitenland vertrekken: zij kunnen ervoor kiezen hun AOW-opbouw voort te zetten. En mensen die naar Nederland komen, krijgen informatie over hoe ze zich alsnog kunnen inkopen in de AOW. Ook krijgen mensen langer de tijd om te beslissen of ze zich willen inkopen: de termijn wordt verruimd van 5 naar 10 jaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.