CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fFransdeNer ee_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 04 juli 2008 - Nieuws -
50 miljoen euro voor cultureel erfgoed

Het CDA heeft ervoor gezorgd dat er nog dit jaar 50 miljoen euro beschikbaar komt voor de restauratie van een aantal voor Nederland belangrijke monumenten.

Financieel woordvoerder Frans de Nerée tot Babberich deed het voorstel tijdens een debat over de voorjaarsnota. Het CDA heeft gekozen voor de monumenten, omdat in de nieuwe monumentenwet wél geld is voor onderhoud, maar minder voor restauratie van objecten. Met een eenmalige injectie kunnen veel monumenten voor de ingang van de nieuwe wet nog opgeknapt worden, om ze voor verder verval te behoeden.

De Nerée tot Babberich: âWe hebben gekozen voor een heel aantal monumenten uit cultureel erfgoed. Het gaat om restauraties waar vrijwilligers door het hele land vaak al jaren voor actief zijn met voorbereidingen en geld inzamelen. Bovendien betekent dit geld extra werk voor de vakmensen die gespecialiseerd zijn in restauraties waar Nederland zo goed in is, en straalt het uit naar de leefbaarheid van binnensteden.â

Het geld wordt nog dit jaar besteed aan een lijst met 23 monumenten, waaronder de RK Bavokathedraal in Haarlem, de Pieterskerk in Leiden, de Nieuwe Toren in Kampen en het ECI-complex in Roermond. Dit is de volledige lijst met monumenten:

Noord-Holland
RK Bavokathedraal Haarlem
Stoomgemaal Medemblik
Portugese synagoge in Amsterdam

Zuid-Holland
Remonstrantse Kerk Rotterdam
Bedevaartskerk Brielle
Pieterskerk Leiden
Vestingwerken Hellevoetsluis

Zeeland
NH Kerk Groede

Noord-Brabant
OLV Kerk Roosendaal
St Gummarus Kerk Wagenberg
Philips gebouwen Eindhoven
St Petrus Kerk Vught

Utrecht
Kasteel de Haar
RK Barbarakerk Nieuwegein

Gelderland
Eusebius Arnhem
Heilig Landstichting

Overijssel
Ambachtschool Zwolle
Nieuwe toren Kampen
Limburg
ECI complex Roermond
Lambertuskerk Maastricht

Groningen
Steentilbrug Den Horn

Friesland
Sint Gertrudis Workum
Kerk Raerd

---