Verdoofd castreren met CO2-gas biedt perspectief 4 jul 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan aan prototypen van gasverdovingsapparaten die gebruikt kunnen worden voor het verdoofd castreren van biggen. Hoewel het onderzoek nog niet helemaal is afgerond, lijken de 2 onderzochte apparaten, ontwikkeld door de Noord-Amsterdamse Machinefabriek BV (NAM) (foto) en door Schippers Bladel BV, perspectief te bieden. Dit meldt projectleider Marion Kluijvers van de ASG die het onderzoek uitvoert in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren.

Vorig jaar heeft het Ministerie van LNV aan de ASG gevraagd om onderzoek te doen naar verschillende verdovingstechnieken voor het castreren van jonge biggen. Verdoving met een lage concentratie CO2 was een van de perspectiefvolle methoden die zou worden onderzocht; een methode die nog nergens in de wereld wordt toegepast. Een aantal partijen is gevraagd een gasverdovingsapparaat te ontwikkelen dat voldoet aan de technische eisen die door de onderzoekers van de ASG zijn opgesteld en aan de praktische eisen die door vertegenwoordigers van de sector zijn opgesteld. De ontwerpen zijn bekeken op veiligheid voor de biggen en op de praktische toepassingsmogelijkheden op een varkensbedrijf.

Twee werkende prototypes
Op dit moment zijn er twee werkende prototypes gereed, ontwikkeld door de Noord-Amsterdamse Machinefabriek BV (NAM) en door Schippers Bladel BV. Daarnaast is er nog een tekening van een prototype beschikbaar, gemaakt door studenten van de TU Delft in opdracht van de NAM. Deze tekening wordt nog verder uitgewerkt tot een prototype.

Bij het beschikbare prototype van de NAM worden de beerbiggen in een trechter gehangen, waarna deze naar beneden wordt gedrukt. Op dat moment beginnen de biggen het gas in te ademen. Na de tijd benodigd om de biggen te verdoven gaat een lampje branden en kunnen de biggen eruit gehaald en gecastreerd worden. Als extra beveiliging is een voorziening ingebouwd die ervoor zorgt dat de trechter na maximaal 2 minuten naar boven gaat, zodat de biggen verse lucht in gaan ademen.

Bij het prototype dat door Schippers is ontwikkeld, worden de biggen in een castratieapparaat gezet, waarna door een druk op de knop het toestromen van het gasmengsel bij de snuit geactiveerd wordt. Ook bij dit apparaat wordt middels een lichtsignaal aangegeven wanneer de big gecastreerd kan worden. De castratie wordt uitgevoerd terwijl de big in het apparaat zit. Om te voorkomen dat de biggen te lang in het gas verblijven is ook hier een beveiliging ingebouwd: na een gestelde tijd wordt verse lucht bij de neus van de big geblazen.

Het ontwerp dat de technische studenten van de TU Delft hebben gemaakt, vertoont grote gelijkenis met dat van de NAM. Ook bij dit ontwerp worden de biggen in een trechter gehangen om het gasmengsel toe te dienen. Het verschil zit hem in een aantal details, waaronder het mechanisme van de beveiliging.

Alle apparaten zijn gemonteerd op een gangbare behandelkar. Naar wens van de individuele veehouder kunnen een of meerdere units naast elkaar op de kar gemonteerd worden, om de doorlooptijd van de castratie aan te passen aan de werkwijze op het bedrijf.

De twee ontwikkelde prototypes zijn de afgelopen maanden getest op Praktijkcentrum Sterksel en door varkenshouders op drie praktijkbedrijven. De eerste resultaten lijken perspectief te bieden. Daarom worden, op basis van de ervaringen, de ontwerpen aangepast, waarna op korte termijn nogmaals een aantal praktijktesten uitgevoerd zal worden.

Contact
Erna Balk
Persvoorlichter
Tel. 0320 - 293 265
erna.balk@wur.nl