PvdA Rotterdam


Apollo gered

Vr 4 Jul 2008 - Redactie

Gisteren is op initiatief van PvdA-raadslid Peggy Wijntuin alsnog een plek voor homojongerenvereniging Apollo gevonden. Sinds 1 juli stond Apollo op straat. Haar oude pand aan de van Oldenbarneveltstraat moet gerenoveerd worden. Een maand geleden heeft een brede raadsmeerderheid haar steun uitgesproken aan deze vereniging. En het college verzocht snel met een oplossing te komen. Het college beloofde om, en ik citeer: Alles op alles te zetten om voor 1 juli geschikte vervangende huisvesting voor hen te vinden. Nu weten wij dat dit niet gelukt is. Een drama voor Apollo, een drama voor de homobeweging, een drama voor Rotterdam.

Apollo is de oudste homojongeren vereniging ter wereld. Apollo vervult een belangrijke taak in de stad. Zij heeft haar betekenis in al die jaren sinds haar oprichting in 1969 niet verloren. Sterker nog in deze tijd waarin onverdraagzaamheid voor anderen toeneemt is zij misschien nu, nog wel belangrijker dan ooit. Apollo is een enorme steun voor homojongeren. Apollo organiseert groepsgesprekken, excursies, zelfs voor een soa test kun je bij Apollo terecht.

Peggy WIjntuin vroeg zich in het raadsdebat af: "Hoe heeft het kunnen gebeuren dat ze nu toch op straat stonden? In de raadscommissie MVP gaf de wethouder aan dat er een geschikte ruimte en een deal met Apollo was. Dit blijkt niet waar. Hoe kan dit? Waar had de wethouder zijn foutieve informatie vandaan? En: Welke stappen gaat het college nu nog extra nemen om huisvesting te realiseren en hoe zal de tijdelijke situatie zonder vast onderkomen worden overbrugd, welke assistentie kan Apollo van de gemeente verwachten?"

Leefbaar Rotterdam beweerde dat er geen probleem is, omdat Apollo bij het COC in kan trekken. Maar dit is voor Apollo en de PvdA onacceptabel. Apollo bewijst haar nut immers doordat zij een onafhankelijke organisatie is, speciaal gericht op jongeren. Voor die jongeren blijkt de drempel van het COC vaak gewoon te hoog. Met de eenheidsworst die Leefbaar voorstelt is geen homo in Rotterdam geholpen.

Wethouder Hamit Karakus, die wethouder Orhan Kaya verving in het debat, wist gelukkig nog voor aanvang van het debat met een oplossing te komen. Apollo kan door ingrijpen van de wethouder nog tot 1 september in het oude pand blijven en vóór die tijd moet een nieuwe locatie gevonden zijn zodat Apollo ook in de toekomst haar belangrijke rol kan blijven vervullen.