D66

Eerste Kamer nog niet akkoord met Scheldeverdragen

4 juli 2008

Eerste Kamer nog niet akkoord met Scheldeverdragen

D66-senator Gerard Schouw nam dinsdag 1 juli deel aan een zwaarbeladen plenair debat in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Op de agenda stond een viertal Scheldeverdragen die Nederland in 2005 met Vlaanderen heeft ondertekend. De verdragen regelen een verdere uitdieping van de Westerschelde en de bijbehorende maatregelen voor veiligheid en natuurherstel.

Uitdieping

De uitdieping van de Westerschelde is met het oog op de alsmaar groter wordende zeeschepen voor Antwerpen noodzakelijk, wil de haven kunnen concurreren met bijvoorbeeld Rotterdam. 'Het is natuurlijk geweldig om mee te werken aan het verdiepen van de Schelde zodat de Antwerpse zeehaven nog een tijdje bereikbaar blijft voor steeds grotere schepen, maar tot hoe lang nog? Schepen worden groter en groter, de effecten van verdiepen op het milieu zijn nu al aanzienlijk en zijn op enig moment natuurlijk niet meer te compenseren', aldus Schouw. D66 riep het kabinet dan ook op om met een langetermijnvisie te komen op de ontwikkeling van de zeehavens in zowel Nederland als Vlaanderen. Klik hier voor de motie

Ontpoldering

In de Scheldeverdragen is opgenomen dat Nederland een gebied van circa 600 hectare dient te ontpolderen met het oog op de ontwikkeling van estuariene natuur. Het verdrag noemt in dit opzicht specifiek de Hertogin Hedwigepolder en het gebied 't Zwin. Schouw: 'Ik zeg niets nieuws wanneer ik vaststel dat ontpoldering nogal gevoelig ligt in Zeeland. En dat is begrijpelijk. Daarbij komt ook nog dat het gewoon weg `zonde' is om de beste kleigrond van Zeeland onder water te zetten. Zoiets doe je niet als het niet nodig is.' De senator diende dan ook een motie in die zich uitspreekt tegen ontpoldering van de Hedwigepolder. De motie wordt door alle partijen behalve Groenlinks ondersteund. Klik hier voor de motie

Commissie Nijpels

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft eerder dit jaar op verzoek van de Tweede Kamer de Commissie Nijpels ingesteld, die onderzoek doet naar de mogelijkheden voor ontpoldering van de Hedwigepolder. Tijdens het debat bleef het echter onduidelijk in hoeverre het reëel is dat de commissie daadwerkelijk met alternatieven komt. Dit heeft onder meer te maken met het beperkte zoekgebied van de commissie en de Europese Habitatrichtlijn. Aankomende week zal de minister de Kamer verder informeren over de zoekopdracht van de Commissie Nijpels.

Stemmingen

Het debat werd dinsdag 1 juli na ongeveer 8 uur geschorst toen de discussie rondom de ontpoldering vastliep, doordat Kabinet en Kamer lijnrecht tegenover elkaar stonden. Minister Verburg wil, mede door Vlaamse druk, de verdragen zo snel mogelijk ratificeren. De Kamer daarentegen eist allereerst duidelijkheid over de ontpoldering.

Maandag 7 en dinsdag 8 juli wordt het debat voortgezet en zal over de moties en verdragen gestemd worden, tenzij de Kamer besluit om pas na de uitkomsten van de Commissie Nijpels over te gaan tot stemmingen. * Lees hier de bijdrage van Senator Schouw in de eerste termijn.

* Klik hier voor de motie inzake het rampenplan.
---