Stadsdeel Zeeburg

Zwemmen in Zeeburg

Zwemmen in open water veilig?

4 juli 2008
In de zomermaanden wordt er volop gezwommen in Zeeburgs open water. Het open water in Zeeburg staat echter niet op de lijst van erkende zwemlocaties. De veiligheid en gezondheid van buitenzwemmers in Zeeburg is daarom niet gegarandeerd.
De zwemmer is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en zwemmen in oppervlaktewater is voor eigen risico. Vandaag kan het water schoon zijn, maar morgen weer vies. Er zijn namelijk veel lozingsbronnen, zoals bijvoorbeeld de industriële bedrijven die in ons stadsdeel zijn gevestigd. Daarnaast bevinden zich duizenden vrachtschepen op het water. Bij een bedrijfsongeval is het niet uitgesloten dat het oppervlaktewater vervuild raakt.

In de IJhaven waar binnenvaartschepen varen is het voor de schipper moeilijk - vaak zelfs onmogelijk - om zwemmers in het water op te merken. In de Entrepothaven bij de Borneokade varen veel pleziervaartuigen. Voor de zwemmers is het moeilijk om de snelheid van een naderend schip goed in te schatten om zich op tijd in veiligheid te brengen.

Flevoparkbad

Een veilig alternatief is het Flevoparkbad in de Indische Buurt aan de Insulindeweg bij eindpunt van tram 7 en 14. Hier wordt het water regelmatig gecontroleerd op de zwemkwaliteit en is er toezicht. Dit openluchtzwembad is van mei tot begin september open, dagelijks van 10.00 tot 17.30 uur en op warme dagen tot 19.00 uur (als de temperatuur boven de 25 graden ligt). Het bad heeft een 50 meter lang diep bassin en een kinderbad met speeleiland en waterglijbaan. Zwemmers kunnen zitten of liggen op grote zonneweiden rondom het zwembad. Voor meer informatie bel (020) 692 5030 of ga naar Flevoparkbad.

Provincie

De provincie Noord-Holland wijst open zwemplaatsen aan. De Zwemwatertelefoon (0800 998 6734) verstrekt actuele informatie over de kwaliteit en veiligheid van zwemgelegenheden (oppervlaktewater, zwembaden, sauna's en kinderspeelvijvers) in Noord-Holland.

In de brochure van de provincie vindt u een overzichtskaart met alle zwemwaterlocaties in Noord-Holland en informatie over blauwalg, botulisme, zwemmersjeuk en andere risico's van zwemmen in open water.